ΑΤΤΙΚΗ

Γ.Χατζηθεοδοσίου: Σειρά προτάσεων για την στήριξη των επιχειρήσεων

Δήλωση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα Real News.

Το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας εξελίσσεται στο νούμερο 1 πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, αφήνοντας πιο πίσω τις συνέπειες από την πανδημία.

Νοικοκυριά είναι σε οριακό σημείο, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν δει να εκτοξεύεται το λειτουργικό τους κόστος. Σύμφωνα με επώνυμες τοποθετήσεις επιχειρηματιών, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η αύξηση έφτασε το 65% με 70% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Μία σαφή εικόνα δίνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στο 5,1% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2021 και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερος για τον Ιανουάριο, ενώ οι αυξημένες τιμές σε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, το ελαιόλαδο, το κρέας και κυρίως σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές που δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτή η εξέλιξη επηρεάζει αρνητικά και το επιχειρείν, καθώς είναι επόμενο να μειώνεται η καταναλωτική δυνατότητα των νοικοκυριών.

Η ΚΕΕΕ έχει καταθέσει μία σειρά προτάσεων και για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων όπως αύξηση του ποσοστού της επιδότησης στο 75% για να μπορούν να πληρώσουν οι επιχειρηματίες τους λογαριασμούς, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6% ,άμεση αύξησης του αριθμού των δόσεων από τις 72 στις 120 ώστε να  αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι επιχειρήσεις έστω και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, τη μετατροπή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top