ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Άξιον Εστί-Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα “Νέα Πορεία” και τα Χορωδιακά Σύνολα “Καλλιτεχνήματα”, από κοινού με κορυφαίους ερμηνευτές και τη σύμπραξη της Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, έχουν τη χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του μνημειώδους έργου “Άξιον Εστί” σε μουσική Μ. Θεοδωράκη και ποίηση Οδ. Ελύτη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 και ώρα 20:30.
Θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Μώραλη, στον Βουλευτή Α’ Πειραιώς κ. Μανωλάκο, καθώς και στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μουσικού Θεάτρου Πειραιά κ. Γιοβανίδη, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην οργάνωση της εκδήλωσης.
“Το Άξιον Εστί είναι ο καθρέφτης που ο λαός μας βλέπει μέσα του το ιστορικό του πρόσωπο” έλεγε ο Θεοδωράκης για το έργο ζωής του Ελύτη. Ένα ποιητικό έργο βαθύτατα ελληνικό που ο συνθέτης κατόρθωσε να κοινωνήσει στους πολλούς μέσα από το μουσικό ένδυμα που με ευλάβεια του φόρεσε. Έτσι έμελλε να γεννηθεί ένα “λαϊκό ορατόριο”, το οποίο συνδέει το λαϊκότροπο υλικό με την ευρωπαϊκή παράδοση, πετυχαίνοντας να αγγίξει την ευαισθησία του κόσμου που αποζητούσε λαϊκά όργανα και φωνή, από κοινού με τον ανοίκειο για εκείνον συμφωνικό και χορωδιακό ήχο.
Στο υπερρεαλιστικό ποιητικό σύμπαν του Ελύτη επίκεντρο είναι ο Άνθρωπος. Ο άνθρωπος που από τη γέννησή του διαπλάθεται από τον μικρό κόσμο γύρω του και παλεύει μονάχος του να κατανοήσει την απεραντοσύνη του αιώνιου σύμπαντος. Σε αυτή του την πορεία θα διέλθει από Πάθη, θα βιώσει τη ματαιότητα του πολέμου, θα αντισταθεί, θα θυσιαστεί για να γυρίσει ο ήλιος, θα ματαιωθεί και θα φτάσει ακόμη να νοσταλγεί την ομορφιά της ζωής που πέρασε πριν δώσει τη θέση της στον όλεθρο.
Η μοίρα των αθώων και τώρα πάλι μόνη είναι στα Στενά, τα αγόρια κρατούν τουφέκια μα δεν κατέχουν γιατί τα νιάτα τους τόσο βίαια τους τα στέρησαν, γιατί είναι αμαρτία που ‘χαν μια αγάπη, ένα ρόδο αμάραντο. Μέσα από την οδό του μαρτυρίου όμως οι λαοί πάντα δικαιώνονται, η ειρήνη, ο έρωτας κι η ομορφιά νικούν το θάνατο, και ο κόσμος μας, ετούτος ο μικρός, ο τρωτός και άδικος εξυψώνεται πια και χαιρετίζεται ως Μέγας.
——————–
Συντελεστές:
Στον ρόλο του Ψάλτη: π. Ζαφείριος Κουτελιέρης (βαρύτονος)
Στον ρόλο του Λαϊκού Τραγουδιστή: Αρχιμανδρ. Ειρηναίος Νάκος
Στο ρόλο του Αφηγητή: Βασίλης Τραϊφόρος

Χορωδιακά Σύνολα “Καλλιτεχνήματα” (Διδασκαλία και Διεύθυνση: Μαρία Μιχαλοπούλου)
Χορωδία Μουσικού Σχολείου Πειραιά (Διδασκαλία: Γεώργιος Κανδρεβιώτης)

Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα “Νέα Πορεία”, υπό την αιγίδα της Ι.Α.Α. (Διδασκαλία και Διεύθυνση: Νίνα Πατρικίδου)

Μουσική Διεύθυνση: Νίνα Πατρικίδου
——————–
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, 20:30.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Γενική Είσοδος: 7€, 5€ (Παιδικό, Φοιτητικό, 65+, Ανέργων, ΑΜΕΑ)

**Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.*

 

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: ΜΑΡΤΙΟΣ 2022-Συνέδρια-Εκθέσεις- Εκδηλώσεις - Piraeus365

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top