ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεωνίδας  Κουτρουμάνος: Δικαιοσύνη λιθοβολισμού ή κύρους;

Από τον δικηγόρο Λεωνίδα Κουτρουμάνο

Η αναδυόμενη υπόθεση της μητέρας των τριών παιδιών της και η πιθανολογούμενη άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος της για ανθρωποκτονία από πρόθεση ήδη συγκλονίζει. Εφόσον τα πραγματικά περιστατικά και η αποδιδόμενη κατηγορία αποδειχθεί, θα πρόκειται για ένα ειδεχθές έγκλημα πρωτοφανές στα Ελληνικά ποινικά χρονικά!

Ήδη σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο επαναφέρεται, με τρόπο όχι πάντα νηφάλιο, το ζήτημα της θανατικής ποινής.

Ειδεχθή εγκλήματα διαπράττονται διαχρονικά. Αλλά πράγματι τα τελευταία χρόνια αυτής της υφής η παραβατικότητα παρουσιάζεται όλο και συχνότερη.

Ναι, η θανατική ποινή θα μπορούσε να επαναθεσμοθετηθεί. Αλλά με αυξημένες εγγυήσεις. Ειδικότερα:

Η άσκηση ποινικής δίωξης θα πρέπει να λαμβάνει χώρα από τον εκάστοτε Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών.

Στην συνέχεια την ανάκριση να διεξάγει Ειδικός Εφέτης Ανακριτής.

Η σύνθεση του Πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου θα πρέπει να είναι τριμελής με συμμετέχοντες τους δύο αρχαιότερους Αρεοπαγίτες και τον αρχαιότερο Πρόεδρο Εφετών και τέλος το Εφετείο που θα δικάσει σε δεύτερο βαθμό να αποτελείται από τον εν ενεργεία Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τους τρεις προηγούμενους Προέδρους του Αρείου Πάγου και τους τρεις κατέχοντες τακτικούς καθηγητές την έδρα του Ποινικού Δικαίου των τριών Νομικών Σχολών.

Δηλαδή με απλά λόγια τους ανώτατους και κατά τεκμήρια εμπειρότερους δικαστικούς λειτουργούς και θεωρητικούς του δικαιϊκού μας συστήματος.

Η θανατική ποινή είναι το πιο αυστηρό κατασταλτικό μέτρο του νομικού μας πολιτισμού. Αλλά ταυτόχρονα η ανάγκη να υφίσταται ως κύρωση, με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, είναι μάλλον αδήριτη. Δυστυχώς το αδιανόητο φερόμενο έγκλημα της σύγχρονης Μήδειας δεν έχει τιμωρία!

Ο Λεωνίδας Κουτρουμάνος  είναι δικηγόρος

LEONIDAS KOUTROUMANOS

ADVOCATE

72 Kolokotroni Str., 18535

Piraeus, Greece

Τel – Fax : +30 210 4111767

Mob        : +30 6945 386616

e-mail     : koutroumanos@otenet.gr

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top