ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Το ΕΒΕΠ τιμά την εορτή του Ευαγγελισμού και την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 

Το  Εμπορικό  Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την επέτειο της 25ης Μαρτίου

“Η 25η Μαρτίου, ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι μια μεγάλη διπλή θρησκευτική και εθνική γιορτή, που οριοθετεί την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του ελληνισμού και κάλλιστα έχει πάρει τη θέση που της αξίζει στο εορταστικό καλεντάρι της χώρας μας. Η 25η Μαρτίου είναι η ημέρα που τιμάμε τους ήρωές μας και όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας. Η 25η Μαρτίου είναι η ημέρα που τιμάμε το μεγαλείο της ψυχής και το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων. Η 25η Μαρτίου είναι η ημέρα που τιμάμε ευλαβικά το θρησκευτικό μας φρόνημα και, περήφανα, την ιστορία και την ελευθερία μας. Η ημέρα της επετείου του εθνικού ξεσηκωμού του 1821, στις 25 Μαρτίου, καθιερώθηκε το 1838 προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ήταν επιθυμία του Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων. Η Επανάσταση ξεκίνησε στην Πελοπόννησο με την πρώτη τουφεκιά να πέφτει στη πολιορκία των Καλαβρύτων από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους, που έληξε νικηφόρα μετά από πέντε ημέρες. Παράλληλα, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνεται η Καλαμάτα, από όπου, με διακήρυξη, κάνουν γνωστό στην διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Η λέξη Ευαγγελισμός προέρχεται από το «ευ άγγελος», που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων και, φέτος, προσευχόμαστε, η μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου να οριοθετήσει την ανακωχή του πολέμου μεταξύ ομόθρησκών μας Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, από την πλατεία Οδησσού, ευχόμαστε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες, με υγεία και ειρήνη, χρόνια πολλά στην αθάνατη Ελλάδα!”

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top