ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Από τον Πειραιά… στα κύματα της Αδριατικής

Από την κ.Μαρία Συμνιανάκη 
Δόκιμο Οικονομικό Αξιωματικό  Ε.Ν.

Ο μόνος τρόπος να πραγματοποιήσω το όνειρό μου ήταν να κυνηγήσω τα κύματα. Έτσι κι έκανα. Κι αυτό το οφείλω στον Πειραιά»

Είναι πράγματι ο Πειραιάς που σε έκανε Ναυτικό;

Ναι, ο Πειραιάς είναι το μεγάλο όνειρό μου και η αγάπη μου. Εργάζομαι ως Δόκιμος Οικονομικός Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού. Η αγάπη μου για τη θάλασσα, η καραβολατρεία μου, με οδήγησε στο να ακολουθήσω το επάγγελμα του ναυτικού, ξεκινά από τον Πειραιά. Κατάγομαι από τον Πειραιά και συγκεκριμένα από μια όμορφη συνοικία το Χατζηκυριάκειο. Ήταν το όνειρό μου να σπουδάσω στον Πειραιά και δε μπορούσα να κάνω πίσω. Ο μόνος τρόπος άλλωστε να πραγματοποιήσω το όνειρό μου ήταν να κυνηγήσω τα κύματα.

Έτσι κι έκανα. Κι αυτό το οφείλω στην οικογένεια της μητέρας μου που ήταν οι περισσότεροι ναυτικοί.

Η αγάπη σου για τον Πειραιά, τα πλοία και η θάλασσα γεννήθηκαν μέσα σου χάρις στην πόλη σου;

Η πρώτη μου επαφή με τον Πειραιά ξεκίνησε όταν ήμουν 4 ετών. Θυμάμαι την πρώτη μου βόλτα με τον παππού μου στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή. Με τους γονείς μου κάθε καλοκαίρι στο λιμάνι του Πειραιά περιμένοντας το πλοίο με ανυπομονησία για την έναρξη των θερινών διακοπών. Όσο μεγάλωνα και έβλεπα το λιμάνι και τη θάλασσα μου γεννιόντουσαν  όλο και περισσότερα συναισθήματα.

Δέθηκα, έκανα παρέες και γνωριμίες με ανθρώπους της θάλασσας κι αυτό με έκανε υπερήφανη.

Από τον Πειραιά λοιπόν ξεκίνησαν όλα;

Εδώ ξεκινά η ιστορία μου. Ξεκίνησα να σπουδάζω Διοίκηση Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας από το 2012. Θυμάμαι τη συμμετοχή μου στα συνέδρια και τις ημερίδες που διοργάνωναν μεγάλες Ναυτιλιακές Εταιρείες στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά καθώς και στο ίδρυμα της Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Καταρχάς, οι πτυχιακές μου εργασίες συντάχθηκαν όλες στα Βράχια της Πειραϊκής με θέα το Σαρωνικό. Για εμένα ήταν μια πρόκληση να γράφω και να μελετώ έχοντας παρέα μου τη βουή των κυμάτων και το θαλασσινό αγέρα.

Τι θυμάσαι από τις μαθητικές δράσεις σου στον Πειραιά;

Το πρώτο μου μάθημα κανόε-καγιάκ στον Όρμο της Αφροδίτης. Την πρώτη μου επίσκεψη στο Πλωτό Μουσείο LIBERTY η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει των δράσεων του Πειραιά  «Ημέρες Θάλασσας» που διεξάγονται τον Ιούνιο. Την ενεργό συμμετοχή μου στους Εθελοντικούς Καθαρισμούς των Ακτών «Βοτσαλάκια» και Θεμιστοκλέους μέσω του Οργανισμού Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος HELMEPA. Τη συμμετοχή μου στα Φιλανθρωπικά Bazaar της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς όπως και την προσφορά μου σε είδη Α’ ανάγκης στο ΚΟΔΕΠ καθώς και στο Χατζηκυριάκειο ίδρυμα Παιδικής Προστασίας.

Ήθελες να προσφέρεις στο τόπο και να βάλεις το δικό σου λιθαράκι;

Η στήριξη μου στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος ως Τακτικό Μέλος προσφέροντας ναυτικό/ Ναυτιλιακό Υλικό για τον εμπλουτισμό των συλλογών όπως η στήριξη και η προσφορά ναυτικών βιβλίων για τη Βιβλιοθήκη «Αθηνούλας Μαρτίνου», τη στήριξη και την προσφορά στη Δανειστική Βιβλιοθήκης Καίτης Λασκαρίδη καθώς την υποστήριξη και τη συμμετοχή μου ως εθελόντρια στον Κοινωφελή Οργανισμό «Σκοπός Ζωής» μου έδωσε το έναυσμα την προβολή στους νέους ναυτικούς και σε όποιον/α θέλει να συμμετάσχει ή ακόμη και να προσφέρει σε κάποια δομή του Πειραιά.

Τι νιώθεις για τον Πειραιά, με λίγες λέξεις;

Τον αγαπώ πολύ, τον θαυμάζω, τον έχω ερωτευτεί δυνατά, συγκινούμαι βαθιά όταν από μακριά τον αντικρίζω, τα συναισθήματά μου είναι τόσα πολλά που θέλω να του μιλάω μέρες πολλές και αυτός να με κοιτά με αγάπη και τα κύματά του να μου τραγουδούν.

Σημαίνει τόσα πολλά για μένα που δεν μπορώ να βρω μόνο μια λέξη για να τον περιγράψω.

Σε συνδέουν τόσα πολλά με τον Πειραιά;

Είναι πάρα πολλά που με συνδέουν με τον Πειραιά. Είναι οι αναμνήσεις, τα αξιοθέατα, η ιστορία, ο πολιτισμός, η αξιοπρέπειά του. Ο Πειραιάς είναι μια ιστορία κι ένας χάρτης από μόνος του. Όποιο δρόμο και να πάρεις όποιο σοκάκι και να ακολουθήσεις στο λιμάνι θα σε βγάλει. Υπάρχουν πολλές συνοικίες στον Πειραιά όπως το Μικρολίμανο, τα Βοτσαλάκια, η Πειραϊκή, η Φρεαττύδα, το Πασαλιμάνι, τα Μανιάτικα, η Καστέλλα, που μπορείς να πας και να βρεις την απόλυτη ηρεμία.

Ακόμα κι αν πας για μια μέρα ή για δύο ώρες αισθάνεσαι το μυαλό σου να ξεκουράζεται.

Μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τον Πειραιά όλες τις εποχές του χρόνου, για να απολαύσει τον ήλιο, αλλά και τη βροχούλα. Έχει τόσες όμορφες εικόνες όλο το χρόνο. Είναι το στολίδι της Μεσογείου που για μένα δε συγκρίνεται ε τίποτα.

Ευχαριστούμε την κ.Συμνιανάκη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και της ευχόμαστε να έχει πολλές επαγγελματικές και προσωπικές επιτυχίες!

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top