?>
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ζωοδόχος Πηγή-Πειραιά-Χατζηκυριάκειο ,γιορτάζει στις 29 Απριλίου- Περιφορά εικόνας-λιτανεία

Τι είναι η Ζωοδόχος Πηγή

 Στα χρόνια του Βυζαντίου, στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ένας στρατιώτης ο Λέων, ο οποίος συνάντησε έναν τυφλό διψασμένο άντρα που του ζητούσε απεγνωσμένα νερό. Ψάχνοντας για ώρα και μη βρίσκοντας κάποια πηγή, ο Λέοντας άρχισε να απογοητεύεται, όταν άκουσε μια γυναικεία φωνή να του λέει:

“Δεν χρειάζεται να αγωνιάς, το νερό είναι δίπλα σου. Δώσε στον τυφλό να ξεδιψάσει και άλειψε τα μάτια του με αυτό για να καταλάβεις ποια είμαι”.

Πράγματι ο Λέοντας έκανε αυτό που του είπε η φωνή, και μόλις ο τυφλός βρήκε το φως του, κατάλαβε ότι η φωνή ήταν της Παναγίας και ότι το νερό της πηγής ήταν θαυματουργό. Μάλιστα λέγεται ότι από το νερό της πηγής αυτής γιατρεύτηκαν πολλοί άνθρωποι, ενώ αναστήθηκε και ένας νεκρός.

 Πολλά χρόνια αργότερα ο στρατιώτης, ο οποίος εντωμεταξύ είχε γίνει αυτοκράτορας, έχτισε δίπλα στην θαυματουργή πηγή έναν μεγαλόπρεπο ναό αφιερωμένο στην Παναγία της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος αργότερα γκρεμίστηκε από τους Τούρκους για να φτιαχτεί ένα τζαμί.

 Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η Ζωοδόχος Πηγή είναι η ίδια η Παναγία, η οποία μπορούμε να πούμε ότι είναι η πηγή της ζωής για όλους τους χριστιανούς, μιας και Αυτή ήταν που έφερε στη ζωή τον Χριστό.

Όμως, πότε πέφτει της Ζωοδόχου Πηγής; Ας δούμε παρακάτω.

Πότε πέφτει της Ζωοδόχου Πηγής

Η συγκεκριμένη γιορτή είναι κινητή, γεγονός που σημαίνει ότι η ημερομηνία της κάθε χρόνο εξαρτάται από την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα η ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής πέφτει κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου ή αλλιώς Λαμπροβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Έτσι για το 2022 η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής πέφτει την Παρασκευή 29 Απριλίου, αφού το Πάσχα πέφτει 24 Απριλίου.

Γιορτάζουν: Ζωή, Ζώης, Ζήσης, Ζήσιμος, Ζησούλα, Ζωΐτσα, Ζωζώ, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ.

Ζωοδόχου Πηγής: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας στις 29 Απριλίου

Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.

Με το όνομα Ζωοδόχος του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα “παλάτια των πηγών” στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη.

Για την αποκάλυψη του Αγιάσματος υπάρχουν δυο εκδοχές:
α) Η πρώτη, που εξιστορεί ο Νικηφόρος Κάλλιστος αναφέρει ότι: Ο μετέπειτα Αυτοκράτορας Λέων ο Θράξ ή Λέων ο Μέγας (457 – 474 μ.Χ.), όταν ερχόταν ως απλός στρατιώτης στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησε στη Χρυσή Πύλη έναν τυφλό που του ζήτησε νερό. Ψάχνοντας γιά νερό, μιά φωνή του υπέδειξε την πηγή. Πίνοντας ο τυφλός και ερχόμενο το λασπώδες νερό στα μάτια του θεραπεύτηκε. Όταν αργότερα έγινε Αυτοκράτορας, του είπε η προφητική φωνή, πως θα έπρεπε να χτίσει δίπλα στην πηγή μια Εκκλησία. Πράγματι ο Λέων έκτισε μια μεγαλοπρεπή εκκλησία προς τιμή της Θεοτόκου στο χώρο εκείνο, τον οποίο και ονόμασε «Πηγή». Ο Κάλλιστος περιγράφει τη μεγάλη αυτή Εκκλησία με πολλές λεπτομέρειες, αν και η περιγραφή ταιριάζει περισσότερο στό οικοδόμημα του Ιουστινιανού. Ιστορικά πάντως είναι εξακριβωμένο, ότι το 536 μ.Χ. στη Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως, υπό τον Πατριάρχη Μηνά 536 – 552 μ.Χ.), λαμβάνει μέρος και ο Ζήνων, ηγούμενος «του Οίκου της αγίας ενδόξου Παρθένου και Θεοτόκου Μαρίας εν τη Πηγή».

β) Η δεύτερη, που εξιστορεί ο ιστορικός Προκόπιος, τοποθετείται στις αρχές του 6ου αιώνα και αναφέρεται στον Ιουστινιανό. Ο Ιουστινιανός κυνηγούσε σ’ ένα θαυμάσιο τοπίο με πολύ πράσινο, νερά και δένδρα. Εκεί, σαν σε όραμα, είδε ένα μικρό παρεκκλήσι, πλήθος λαού και έναν ιερέα μπροστά σέ μιά πηγή. «Είναι η πηγή των θαυμάτων» του είπαν. Και έχτισε εκεί μοναστήρι με υλικά που περίσσεψαν από την Αγιά Σοφιά. Ο Ι. Κεδρηνός αναφέρει ότι χτίστηκε το 560 μ.Χ.

Την Παρασκευή (29/04) της Διακαινησίμου, εορτάζουν οι Ιεροί Ναοί Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου, Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς και Ζωοδόχου Πηγής Καμινίων της Μητροπολιτικής περιφέρειας Πειραιώς.

 

Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου

ΔιεύθυνσηΜαρίας Χατζηκυριάκου 1, Πειραιάς 185 38

Τηλέφωνο21 0451 3860

 

http://enoriako.blogspot.gr/

 

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Την Πέμπτη (28/04), παραμονή της εορτής, στις 19:00 θα ψαλεί ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Στη συνέχεια, θα γίνει η λιτάνευση της ιεράς εικόνας .Την Παρασκευή (29/04), ανήμερα της εορτής, το πρωί θα τελεσθούν ο όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στις 18:00 θα τελεσθούν ο μεθέορτος εσπερινός και η Ιερά Παράκληση.

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Καμινίων, την Πέμπτη (28/04), στις 19:00, θα ψαλεί Πανηγυρικός Εσπερινός .Την Παρασκευή (29/04) το πρωί, θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία . Στις 18:30 θα ψαλούν ο μεθέορτος εσπερινός , η Ιερά Παράκληση και θα πραγματοποιηθεί η περιφορά της ιεράς εικόνας.

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς, την Πέμπτη (28/04) στις 18:00 θα ψαλεί ο πανηγυρικός εσπερινός και θα ακολουθήσει η περιφορά της ιεράς εικόνας. Την Παρασκευή (29/04) το πρωί θα τελεσθούν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Στις 18:00 θα ψαλούν ο μεθεόρτιος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση.

 

πηγές: ekklisia online

https://coolweb.gr/zoodoxou-pigis-imerominia/

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top