ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης στο Piraeus365.gr: «Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων»

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ  παραχώρησε  συνέντευξη στην  Κλαίρη  Παπαγεροθέου και το ιστολόγιο Piraeus365.gr, για θέματα που αφορούν τον Πειραιά ,την οικονομία, το εμπόριο και  το Επιμελητήριο.

Κύριε Κορκίδη, διοικείτε ένα από τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της Ελλάδας και το μεγαλύτερο του Πειραιά, με την υψηλότερη οικονομική ισχύ. Ποιους κλάδους έχει;

To Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς επιχειρεί να συμβάλει στην οικονομία με τη συγκρότηση ενός ελεύθερου, ευέλικτου, ανταγωνιστικού και σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος το οποίο θα προάγει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και αναδεικνύει τους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών της ναυτιλίας, ως τις ατμομηχανές που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη και αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. Συγχρόνως, το ΕΒΕΠ συμμετέχει στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής για ένα δίκαιο, αξιόπιστο και σταθερό φορολογικό σύστημα, για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και, γενικότερα, τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση και την προώθηση ελληνικών και ξένων επενδύσεων. Για την επίτευξη των ανωτέρω, παρεμβαίνει καθημερινά με τεκμηριωμένες θέσεις και προτείνει κοστολογημένες λύσεις υποβάλλοντας υπομνήματα, πραγματοποιώντας συναντήσεις και παραστάσεις σε κάθε αρμόδιο φορέα και Οργανισμό, κυβερνητικούς παράγοντες, βουλευτές, αυτοδιοικητικές αρχές και πολιτικούς αρχηγούς.

Περάσαμε 2 χρόνια πανδημίας λόγω κορονοϊού, τι προσέφερε το ΕΒΕΠ στα μέλη του, σε ποιους τομείς επικεντρώθηκε, ποιες ενέργειες  έκανε;

Υπάρχουν πολλές ενέργειες που γίνονται, αλλά δεν χρειάζεται να λέγονται, αφού είναι ανταποδοτική υποχρέωση του ΕΒΕΠ να βοηθά τα μέλη του σε δύσκολες και πρωτόγνωρες περιόδους, όπως αυτή της πανδημίας με τα πολλαπλά lockdown. Το Επιμελητήριο καθ’ όλη την διάρκεια της «διαδρομής του» πριν την πανδημίας, αλλά και κατά την διάρκεια της παρείχε και παρέχει συμπυκνωμένη πληροφόρηση εφ’ όλων των θεμάτων επικαιρότητα που απασχολούν όλους τους επί μέρους τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου εστιάζοντας στην παραγόμενη νομολογία που επηρεάζει το επιχειρείν. Το ΕΒΕΠ τοποθετήθηκε εγκαίρως επ’ αυτών και με σχετικές ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του αλλά και διαχύθηκαν με δελτία τύπου ενημέρωσε όχι μόνο τα μέλη του, αλλά όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας το Επιμελητήριο ενημέρωσε εγκαίρως και τα μέλη του για τις ρυθμίσεις που επέφερε το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο για την υποστήριξη των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, αλλά και για τα γενικότερα μέτρα που ελήφθησαν σε επίπεδο ΕΕ δεδομένης της σχέση του με φορείς, όπως επί παραδείγματι η ASCAME και η EUROCOMERCE.

Σε ομιλία σας παλαιότερα είχατε πει ότι «η Ευρώπη βρέχει χρήματα ,αλλά εμείς στην Ελλάδα κρατάμε ομπρέλα», για ποια κεφάλαια  εννοούσατε, ισχύει ακόμα;

Όχι δεν ισχύει πλέον και απόδειξη είναι τα 77 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-27 που διεκδίκησε και δικαίως θα πάρει η χώρα μας. Επίσης για να μην παρεξηγηθώ δεν έχει σχέση αυτό που είχα πει τότε με το «λεφτά υπάρχουν», αλλά με το γεγονός ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε ευρώ από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Το ΕΒΕΠ έχει συμπαραταχθεί με τους «μαχόμενους φορείς» κατά της γραφειοκρατίας, αλλά και εκείνων των διατυπώσεων που δημιουργούν προβλήματα κυρίως στην πρόσβαση των ΜμΕ στα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι προφανές ότι το Επιμελητήριο υποστήριξε και υποστηρίζει την αναγκαιότητα αξιοποίησης όλων των δυνατών οικονομικών μέσων που παρέχονται μέσα από οικονομικές δράσεις και προγράμματα της ΕΕ αλλά και του Αναπτυξιακού Νόμου. Ο «χρόνος είναι χρήμα» συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα αλλά σε περιόδους κρίσιμες όπου η οικονομία και των ισχυρότερων- ποιο εύρωστων οικονομικά χωρών ταλανίζεται όπως στην παρούσα συγκυρία η σπατάλη χρόνου σε γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες είναι επικίνδυνη πολυτέλεια καθώς κρίνεται η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων. Πρέπει να κατανοήσουμε επι τέλους τη σημασία της κυκλικότητας της οικονομίας για να δούμε πόσο επηρεάζεται όλο το σύστημα. Δεν έχει σημασία να ονομάσουμε τα κεφάλαια και τις πηγές τους, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία να κατανοήσουμε ότι αυτά τα κεφάλαια πρέπει και οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο την κατάλληλη στιγμή.

Με ποιο τρόπο συμβάλλει το ΕΒΕΠ στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων;

Το ΕΒΕΠ έχει ταχθεί υπέρ της εξωστρέφειας ως στοιχείου βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας επιβάλει στην επιχειρηματική κουλτούρα να ενυπάρχουν εξαγωγικές δραστηριότητες. Τα ελληνικά προϊόντα δεν στερούνται ποιοτικών χαρακτηριστικών σε σύγκριση με ομοειδή «ανταγωνιστικά» τους, ενώ, σε πολλές των περιπτώσεων, είναι και υπέρτερα. Ωστόσο, η εξαγωγική κουλτούρα, για μία σειρά λόγους που σχετίζονται με το περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας, δεν καλλιεργήθηκε όσο θα έπρεπε. Αυτός ήταν και ο λόγος για μία εσωστρεφή πολιτική πωλήσεων στην εσωτερική αγορά η οποία θεωρείται λίγο ως πολύ «ελέγξιμη». Η εξωστρέφεια είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο πιστεύω ότι θα πρέπει να καλλιεργηθεί περισσότερο με τους νέους επιχειρηματίες να είναι «μπροστάρηδες» σε μία προσπάθεια εκπαίδευσης, τόσο για τους νέους στο επιχειρείν όσο και μετεκπαίδευσης για τους παλαιότερους επιχειρηματίες. Αν κάνουμε μία συνολική θεώρηση βασικό εργαλείο της παγκοσμιοποίησης είναι το διαδίκτυο στο οποίο πατάνε σήμερα ψηφιακές εφαρμογές. Ακριβώς εδώ είναι το «κλειδί». Οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα πρέπει να καταστήσουν ορατή την παρουσία τους στο διαδίκτυο και τις ψηφιακές πλατφόρμες. Να παρουσιάσουν τις δεξιότητές τους αλλά και τα προϊόντα τους, μη φοβούμενες να «εκτεθούν» σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Κατά συνέπεια, η ψηφιοποίηση είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» τους εξαγωγικού πυλώνα στον οποίο θα πρέπει να στηριχθεί η ελληνική επιχείρηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρουσία στο διαδίκτυο ενός προϊόντος μπορεί να «κουμπώσει» με ένα άλλο προϊόν άλλης επιχείρησης η οποία επίσης στοχεύει στις εξαγωγές και οι δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις να «συνεργαστούν» παρουσιάζοντας ένα νέο ποιο ολοκληρωμένο προϊόν- πρόταση προς τον τομέα ενδιαφέροντος τους.

Ενεργειακός πληθωρισμός, πόσο βοηθούν τα νομοσχέδια;

Ο ετήσιος ενεργειακός πληθωρισμός της Ε.Ε. έφτασε στο 27% το 2022, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης είχε φτάσει στο -11% τον Μάιο του 2020 υπό το βάρος της πανδημίας και των χαμηλών τιμών, όμως μετά τον Φεβρουάριο του 2021 αυξήθηκε σταθερά μέχρι το 26% τον Νοέμβριο του 2021 και το 27% τον φετινό Ιανουάριο. Η Eurostat υπογραμμίζει επίσης ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος ανάμεσα στον δείκτη τιμών καταναλωτή (HICP). Στους επιμέρους τομείς, το φυσικό αέριο ενισχύθηκε κατά 13,5% μηνιαίως και έφτασε σχεδόν στο 41% τον Ιανουάριο, ενώ τα καύσιμα ήταν στο +26% και ο ηλεκτρισμός στο +24%. Μεταξύ των κρατών-μελών, το Βέλγιο (67%) και η Ολλανδία (58%) είχαν τις υψηλότερες αυξήσεις ενεργειακού πληθωρισμού, ενώ ακολούθησαν οι Λιθουανία (43%), Εσθονία (41%) και Ελλάδα (40%). Όλοι μας ανησυχούμε για το πως θα εξελιχθούν  τα πράγματα όσον αφορά στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στόχος είναι να υπάρξει ένα ευρωπαϊσμό σχέδιο δράσης για την απορρόφηση των κραδασμών στο ενεργειακό πεδίο. Ωστόσο έως ότου κλειδώσουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις στην κυβέρνηση καλούνται να επεκτείνουν τα μέτρα στήριξης για να προστατευτούν τα νοικοκυριά από το τσουνάμι  των ανατιμήσεων. Προτεραιότητα δίνεται στην παράταση του ενεργειακού πλέγματος στήριξης για όσο διάστημα απαιτηθεί, καθώς και ενός στρατηγικού σχεδίου για την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας μας.

Πως θα ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων;

Αποτελεί μόνιμο «αντικείμενο μελέτης» το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Και τούτο γιατί το επιβάλουν οι καθημερινές συνθήκες που εναλλάσσουν βασικές παραμέτρους, που υπό άλλες συνθήκες, και όχι υπό την παρούσα συγκυρία με την Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη, το ενεργειακό και τους έντονους κλυδωνισμούς της εφοδιαστικής, θα ήταν σταθερές. Σε ένα ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον με πληθώρα ασύμμετρων απειλών η ενίσχυση της ρευστότητας απαιτεί ευελιξία, διορατικότητα και την συνεργασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην κυβέρνηση εξετάζουν εναλλακτικά μέτρα στήριξης, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Η μόνη αξιόπιστη πηγή αύξησης της ρευστότητας είναι η αύξηση της κατανάλωσης, του τζίρου και των κερδών των επιχειρήσεων. Το Επιμελητήριο  «αφουγκράζεται» διαρκώς την αγορά καταγράφοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τα «θέλω της» προωθώντας προς το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο ρεαλιστικές προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας με εγγυοδοτικά εργαλεία και «μικροδάνεια» με ελαστικότερα κριτήρια.

Ποια η γνώμη σας για τον ΕΝΦΙΑ των επαγγελματικών χώρων;

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, εκτός από μία μεγάλη ανάσα για τα νοικοκυριά, δίνει μεγάλη βοήθεια στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα με ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος το οποίο υφίσταται το τελευταίο διάστημα. Με την ανακοίνωση διά στόματος πρωθυπουργού για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, τη συνέπεια λόγων και έργων της, για σταθερή αθροιστική αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών, με στόχο να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των νοικοκυριών και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η επιχειρηματικότητα χαιρέτισε την αναγγελία μείωσης του ΕΝΦΙΑ η οποία, με την εφαρμογή της, θα απαλλάξει την πλειοψηφία των μικρομεσαίων, και όχι μόνο, επιχειρήσεων από μία οικονομική επιβάρυνση σε χρονική συγκυρία, όπου η αγορά επιζητεί τις κατάλληλες οικονομικές παρεμβάσεις που θα συγκρατήσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών.

Η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα λάβει το ΕΣΠΑ 2021-2027, γνωρίζετε το πότε θα έρθει; Εσείς τι προτείνετε να γίνει στον Πειραιά από τον Δήμο και την Περιφέρεια με αυτά τα χρήματα; Θα υπάρξει κάποια επιδότηση για τις επιχειρήσεις;

Το ΕΣΠΑ 2021-2027 μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού για την προσεχή 6ετία. Επίσης μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί, σύμφωνα µε τα 8 τομεακά και τα 13 περιφερειακά προγράμματα και να αποτελέσει βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού για την προσεχή 6ετία, προσαρμοσμένο στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο σχεδιασμός του προγράμματος περιέχει πέντε στόχους πολιτικής, τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση, τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό, τις χωρικές επενδύσεις, καθώς και δύο ειδικούς στόχους για “Δίκαιη Μετάβαση” και “Τεχνική Βοήθεια”. Το στοίχημα, πάντως, για την Ελλάδα δεν είναι μόνο να μπορέσει να απορροφήσει το ευρωπαϊκό πακέτο, του ΕΣΠΑ, αλλά να το αξιοποιήσει κατάλληλα, σύμφωνα με τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και αυτές που έχουν προκύψει «συγκυριακά» από την Ρωσω-Ουκρανική σύρραξη. Να θυμίσω ότι, στο παρελθόν, κονδύλια της ΕΕ για τις συνδυασμένες μεταφορές, λιμενικές και μεταφορικές υποδομές αξιοποιήθηκαν πλημμελώς, εν αντιθέσει με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες σήμερα στηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους στις βάσεις που τέθηκαν τότε, προβάλλοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει πλέον μια νέα προσέγγιση στους τομείς αλιείας και ναυτιλίας. Αξίζει να δούμε αυτές τις «νέες πτυχές» καθώς στον Πειραιά αναπτύσσεται μια πλειάδα επιχειρηματικών δράσεων συναφών με την ναυτιλία και την αλιεία. Άρα υπάρχει ένα πεδίο επιδοτήσεων για επενδυτική αξιοποίηση της ναυπηγικής μας βιομηχανίας.

 Το ΕΒΕΠ εκπροσωπεί τη Ναυτιλία, μιλήστε μας για το Ναυτιλιακό Cluster  που έχετε ιδρύσει;

Με την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά συνδέεται άμεσα με τον πλούτο της θάλασσας, μεταξύ των πρωταρχικών στόχων του Επιμελητηρίου είναι η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, ως κέντρου ναυτιλίας, όπου θα συγκεντρώνεται το σύνολο του ναυτιλιακού πλέγματος-συστάδας (Maritime-PortCluster), ώστε να μετατραπεί σε ανταγωνιστικό πόλο έλξης για την παγκόσμια ναυτιλία. Προς τούτο και από κοινού με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος συν-δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε το maritimehellas που επι της ουσίας αποτελεί μια σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία παρουσιάζονται εταιρίες διαχείρησης εμπορικών πλοίων, ναυτιλιακή τεχνολογία, έρευνα και εκπαίδευση, θαλάσσιος τουρισμός, ναυτική παράδοση, εφοδιαστικά δύκτια και γενικά απεικονίζεται το σύνολο των δραστηριοτήτων του ναυτιλιακού και παραναυτιλιακού επιχειρείν. Ακόμα, με σειρά δράσεων του προωθεί τη βελτίωση της εξωστρέφειας της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής της Χώρας, εστιάζοντας στην εξαγωγή ελληνικών προϊόντων μεταξύ άλλων και μέσω του εφοδιασμού των κρουαζιερόπλοιων και των ποντοπόρων πλοίων. Προκειμένου δε να αντιμετωπίσει με δραστικό τρόπο τα θέματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος και τα προβλήματα του ευαίσθητου και συναλλαγματοφόρου κλάδου της «Ναυπηγικής Βιομηχανίας» ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις που αφορούν στον κλάδο, λαμβάνει πρωτοβουλίες για εκπόνηση μελετών, προτείνει λύσεις στους αρμόδιους φορείς και παρεμβαίνει δυναμικά, ενώ συμμετέχει με εκπροσώπους του σε ναυτιλιακά συνέδρια, καθώς και σε ομάδες εργασίας για επίλυση στοχευμένων ζητημάτων του χώρου. Επιπλέον, υλοποιεί με επιτυχία έργα κατάρτισης απασχολούμενων και ανέργων, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αναβάθμιση και πιστοποίηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων τους, κυρίως από τους κλάδους της Ναυπηγοεπισκευής. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το Επιμελητήριο έχει τοποθετηθεί για το μέγα ζήτημα της αναζωογόνησης του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα ενώ έχει προτείνει και την δημιουργία διαλυτηρίου πλοίων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές ώστε να καταστεί δυνατή η ανακύκλωση υλικών αλλά και επί της ουσίας υλοποίηση της «πράσινης» κυκλικής οικονομίας.

Υπάρχουν προβλήματα στην Αγορά, ποια η γνώμη σας για τα νέα μέτρα, τι ζητούν τα μέλη σας;

Σε ένα ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον είναι φυσικό επόμενο να δημιουργούνται προβλήματα. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι σε κατάσταση οικονομικού πολέμου βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές, με διάφορα σκοτεινά σενάρια να πρωταγωνιστούν σε επιμέρους τομείς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των εμπορικών δρώμενων. Η αποτύπωση της εικόνας, όπως διαμορφώνεται τις ημέρες αυτές, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μολαταύτα η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μία σειρά μέτρων που κινούνται στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου με τελευταίο αυτό της αύξηση του κατώτατου μισθού. Οφείλουμε να συλλογιστούμε ότι η αύξηση αυτή αποτελεί μια επιπρόσθετη ώθηση στην κυκλική οικονομία που εν πολλοίς απαντά και σε ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά εξ αιτίας της συμπίεσης των οικονομικών δυνατοτήτων των νοικοκυριών που αντανακλά στην κινητικότητα και ευρωστία των επιχειρήσεων. Οι «δείκτες αφερεγγυότητας» της αγοράς επιδεινώνονται μετά την αύξηση 15% των επισφαλειών, κυρίως σε 16 κλάδους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που τοποθετούνται ως «συναλλακτικά αφερέγγυοι» ή υψηλής επικινδυνότητας. Από τους συνολικά 50 κλάδους που αναλύθηκαν οι 22 κλάδοι κατατάσσονται σε μέτριας επικινδυνότητας και υπόλοιποι 12 κλάδοι σε χαμηλής ή μηδενικής επικινδυνότητας. Ενδεικτικά, η ταξινόμηση των κλάδων δείχνει υψηλή επικινδυνότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία, ένδυση-υπόδηση, κοσμήματα, κλωστοϋφαντουργία, είδη πολυτελείας, εκπαίδευση, διασκέδαση, ναυπηγικό τομέα. Μέτριας επικινδυνότητας είναι η αγορά υπηρεσιών, ξενοδοχείων, υγείας, κέτεριγκ, διαχείριση κεφαλαίων, ακινήτων και τέλος χαμηλής επικινδυνότητας η αγορά χημικών, ενέργειας, καυσίμων, τροφίμων-ποτών, πλαστικών, τηλεπικοινωνιών και προϊόντων τεχνολογίας. Το εύρος της αύξησης των επισφαλειών το 2022 ανά κλάδο εκτιμάται μεταξύ 10-20% και πρέπει να αποφευχθεί ώστε να μην διευρυνθεί το ιδιωτικό χρέος που έχει ξεπεράσει τα 250 δις ευρώ.

Πόσο εύκολο είναι να βοηθηθεί οικονομικά μια επιχείρηση; Υπάρχουν ΕΣΠΑ, κάποια άλλα προγράμματα, ευνοϊκοί όροι  χρηματοδότησης από τράπεζες;

Η δημιουργία ευνοϊκού χρηματοδοτικού κλίματος για τη στήριξη των περίπου 820.000 ΜμΕ στην Ελλάδα είναι βασικός στόχος κυβέρνησης, τραπεζών και επιχειρηματικότητας. Η στάση των συστημικών τραπεζών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μεγέθυνση των βιώσιμων μικρομεσαίων «follow up», «start up» και «restart» επιχειρήσεων στη χώρα μας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των μηνιαίων τηλεδιασκέψεων του Υπουργού Οικονομικών με φορείς της αγοράς και διοικήσεις τραπεζών για τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ΕΒΕΠ απέστειλε στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά και τις τράπεζες, Έκθεση της Eurocommerce με όλα τα σχετικά πληροφοριακά στοιχεία. Στην έκθεση μάλιστα αναφέρονται οι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και το κόστος του τραπεζικού δανεισμού σε ΜμΕ, που επιχειρούν σε διαφορετικά κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Οι μικρομεσαίοι δεν είμαστε αρνητές της πραγματικότητας, γνωρίζουμε καλά πως από τις περίπου 720.000 ΜμΕ, μόνο οι 40.000 έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, για διάφορους λόγους. Οι ελληνικές ΜμΕ αποτελούν σημαντικό παράγοντα τόσο για την οικονομική μεγέθυνση όσο και για την απασχόληση. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα των ΜμΕ είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. Για τον λόγο αυτό, είναι αδήριτης σημασίας η διαμόρφωση χρηματοδοτικών θεσμών που να είναι αφιερωμένες στις ΜμΕ. Οι αναπτυξιακές τράπεζες για τις ΜμΕ είναι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί των οποίων η αποστολή είναι να υποστηρίξουν τις start-ups επιχειρήσεις αλλά και τις υφιστάμενες ΜμΕ τόσο με άμεσες, όσο και με έμμεσες χρηματοδοτικές υπηρεσίες. Έτσι, μια αναπτυξιακή τράπεζα, αντιμετωπίζει τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς μέσω της μόχλευσης δημοσίων πόρων, ευρωπαϊκών κονδυλίων και ιδιωτικών κεφαλαίων. Η χρηματοδότηση μπορεί να πάρει αρκετές μορφές, χωρίς να εστιάζουμε μονομερώς στην άμεση μορφή της. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως «επιταχυντής» χρηματοδότησης για τις ΜμΕ. Σε πρόσφατη έκθεση του, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβενία, Σλοβακία) υπήρξε αύξηση σε νέα τραπεζικά δάνεια τα οποία κατευθύνθηκαν προς την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα για το 2020 παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της νέας δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό τομέα. Συγκριτικά με το 2019 τα νέα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν 180%. Το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό αύξησης εν μέρει οφείλεται στην πολύ χαμηλή βάση εκκίνησης: ο τραπεζικός δανεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα από το 2008 έως το 2019 βρισκόταν σε συνεχή πτώση. Ενδεικτικά, τα 3,5 δις ευρώ νέου δανεισμού προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2020 από 1,25 δις ευρώ το 2019 ωχριούν μπροστά στα 12,5 δις ευρώ το 2008. Ως εκ τούτου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στην χρηματοδότηση.

Κλείνοντας, κάντε μια ευχή!

Χωρίς δεύτερη σκέψη, η ευχή μου είναι να τελειώσει ο φονικός και καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία. Η ειρήνη πρέπει να επικρατήσει μεταξύ ομοθρήσκων λαών στην γειτονιά μας, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας ενός πολέμου, που δεν θα βρει νικητή, αλλά μόνο ηττημένους. Εύχομαι λοιπόν, ειρήνη, που είναι βασική προϋπόθεση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Βασίλης Κορκίδης

Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στο Δ.Σ. της  EuroCommerce(Πανευρωπαϊκή Οργάνωση του χονδρικού και λιανικού εμπορίου).

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top