ΑΤΤΙΚΗ

Γ. Χατζηθεοδοσίου : Μόνη λύση η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της έρευνας του Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με την εταιρία Pulse RC, για το πλήγμα που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια σε όλους τους τομείς, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 (24/05/2022).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, σχεδόν οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες, 58%, δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί «Αρκετά» έως «Πολύ» η λειτουργία της επιχείρησής τους από τις πρόσφατες ανατιμήσεις. Αντίστοιχο ποσοστό, 59%, δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί η λειτουργία της επιχείρησής του («Αρκετά» έως «Πολύ») από τις πρόσφατες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους.

Επιπλέον, ένας στους τέσσερις, 23%, έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους. Η πλειονότητα αυτών, 57% του 23%, φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν («Μάλλον» ή «Σίγουρα» να τις τακτοποιήσουν τους επόμενους μήνες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό και την έλλειψη ρευστότητας. Το 13% των μελών του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει ένα ή περισσότερα ενεργά δάνεια σε τράπεζες και το 9% έχει ζητήσει δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες του, το τελευταίο διάστημα. Από όσους υπέβαλλαν πρόσφατα αίτημα δανειοδότησης, οι έξι στους δέκα εισέπραξαν αρνητική απάντηση, 57%, και ένας στους πέντε, 20%, θετική.

Ακόμη, σε περίπτωση νόσησης και απουσίας από την εργασία τους, το 41% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για την κάλυψη των άμεσων προσωπικών του αναγκών.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. στάθηκε στις καταιγιστικές αυξήσεις στα καύσιμα, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μία πρόταση που το Επιμελητήριο έχει υποβάλει στην κυβέρνηση, από το ξέσπασμα της κρίσης ακρίβειας.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top