ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Επιστημονική ημερίδα ΔΣΠ για την ρύθμιση και προστασία βασικών κοινωνικών αγαθών

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων, πραγματοποίησε την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ανατιμήσεις βασικών αγαθών, κρατική παρέμβαση και Σύνταγμα». Ο ΔΣΠ με την ημερίδα αυτή και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προωθεί τον νομικό διάλογο που αφορά στα όρια της κρατικής παρέμβασης για τη ρύθμιση και προστασία βασικών αγαθών που είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες.

Στην κατηγορία των αγαθών αυτών περιλαμβάνεται το ηλεκτρικό ρεύμα για το οποίο έχει ανοίξει νομική συζήτηση με πρωτοβουλία και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ειδικά όσον αφορά στη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην τιμή του.

Αντίστοιχης κοινωνικής σημασίας είναι και οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, τις οποίες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις πρόσφατες αποφάσεις της 190-191/2022, καθώς και 1906/2014 χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για τα φυσικά πρόσωπα.

Μάλιστα, στα πλαίσια του πνεύματος των αποφάσεων αυτών, το ΔΣ του ΔΣΠ με την από 11/5/2022 ομόφωνη απόφασή του ζήτησε να ακυρωθεί και η τρίτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία επιχειρείται με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας μέσω ΣΔΙΤ με αποκλεισμό, μάλιστα, της δημόσιας επιχείρησης της ΕΥΔΑΠ από το διαγωνισμό.

 

Η ημερίδα, η οποία διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου ΔΣΠ Ηλία Κλάππα και του Προέδρου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτη Δανιά.

Στο βήμα ο Πρόεδρος κ.Ηλίας Κλάππας

Της ημερίδας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, Επίκουρος Καθηγητής Βασίλης Τζέμος και τα θέματα εισηγήθηκαν ο Επίκουρος Καθηγητής Διονύσιος Φιλίππου και οι Δικηγόροι Νίκος Κοσμίδης, Γιώργος Καλτσάς και Παναγιώτης Σγούρας.

Επίσης, σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο πρώην Σύμβουλος ΔΣΠ Γιάννης Καρδαράς και ο νυν Σύμβουλος ΔΣΠ Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό, ο  πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, οι Αντιπρόεδροι ΔΣΠ Πολυχρόνης Περιβολάρης και Γιάννης Βούτας, η Γεν. Γραμματέας ΔΣΠ  Παναγιώτα Μπουρλετίδου, ο Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ. και μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης Διοικ. Εφετείου Πειραιά Γιώργος Καφφές, μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και πολλοί δικηγόροι.

Η εκδήλωση μαγνητοσκοπημένη είναι αναρτημένη στο κανάλι youtube του ΔΣΠ.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά θα συνεχίσει να ενισχύει τον επιστημονικό διάλογο για θέματα που αφορούν την κοινωνία και απαντούν στις ανάγκες των πολιτών, τιμώντας τον θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΠ

Ηλίας Ι. Κλάππας

 

Από αρ. Δημήτρης Βερβεσός πρόεδ ΔΣΑ, Κλαίρη Παπά(Piraeus365.gr) Ηλίας Κλάππας

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top