?>
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Παρέμβαση του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ για την προστασία βασικών κοινωνικών αγαθών

Απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π. για τη διαφύλαξη του Δημόσιου χαρακτήρα
1. Ένα από τα κρίσιμα νομικά ζητήματα με μεγάλη κοινωνική σημασία, αφορά στα όρια της κρατικής παρέμβασης για τη ρύθμιση και προστασία βασικών αγαθών που είναι ζωτικής σημασίας για τα φυσικά πρόσωπα.
2.Στη κατηγορία των αγαθών αυτών περιλαμβάνεται το ηλεκτρικό ρεύμα, για το οποίο έχει ανοίξει νομική συζήτηση με πρωτοβουλία και της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ειδικά όσον αφορά στη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
3.Αντίστοιχης κοινωνικής σημασίας είναι και οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, αρχικά, με την απόφαση της Ολομέλειας 1906/2014 χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για τα φυσικά πρόσωπα την παροχή των υπηρεσιών αυτών και απέτρεψε ως αντισυνταγματική την μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προς το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την περαιτέρω πώλησή τους σε ιδιώτες, σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου, και, εν συνεχεία, με τις υπ’ αριθμ. 190-191/2022 πρόσφατες αποφάσεις, επίσης, της Ολομέλειας, έκρινε άκυρη ως αντισυνταγματική την, σε εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ προς την συσταθείσα ανώνυμη εταιρεία ΕΕΣΥΠ προς οικονομικό όφελος του Υπερταμείου.
4.Στα πλαίσια του γράμματος και του πνεύματος των αποφάσεων αυτών της Ολομέλειας του ΣτΕ που συνδέουν το δικαίωμα στο πόσιμο νερό με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προστασίας της υγείας (άρθρο 5 παρ.5 Συντ/τος), για το οποίο το Κράτος οφείλει να μεριμνά (άρθρο 21 παρ. 3 Συντ/τος), το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με την από 11-5-2022 απόφασή του, ζήτησε να ακυρωθεί και η τρίτη κυβερνητική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία επιχειρείται με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση και συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας μέσω ΣΔΙΤ με αποκλεισμό, μάλιστα, της δημόσιας επιχείρησης της ΕΥΔΑΠ από τον διαγωνισμό.
5.Για την ενίσχυση και διεύρυνση του επιστημονικού διαλόγου στα πολύ σημαντικά από νομική και κοινωνική άποψη αυτά θέματα που αφορούν βασικά αγαθά όλων των πολιτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργανώνει μαζί με την Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) την Τέταρτη 18/5/2022 Επιστημονική Ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου με θέμα «Ανατιμήσεις βασικών αγαθών – Κρατική Παρέμβαση και Σύνταγμα», στην οποία θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι συνάδελφοι και η οποία θα αναμεταδοθεί ζωντανά από το youtube channel του Δ.Σ.Π.
shorturl.at/cgCY2

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top