ΚΟΙΝΩΝΙΑ

CSI Institute: Οι απαραίτητες ενέργειες αν σας χακάρουν

Από  Cyber Security International Institute in Greece

«Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια»

Η σημασία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την καθημερινή μας ζωή και για την ανάπτυξη μιας εταιρείας ή μιας επιχείρησης, απαιτεί μέτρα για την κυβερνοασφάλεια των δεδομένων, ειδικά από τη στιγμή που το hacking γίνεται πλέον πιο εμφανές στο διαδίκτυο. Όταν ένα άτομο ή μια επιχείρηση παραβιάζεται, τις περισσότερες φορές έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις. Είναι απαραίτητο λοιπόν να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες σε περίπτωση που πέσετε θύμα κυβερνοεγκλήματος.

  • Αρχικά, πρέπει να μάθετε γιατί σας χάκαραν. Μπορεί να είναι δύσκολο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά το να βρείτε τους λόγους για τους οποίους στοχοποιηθήκατε θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πολύ πιο γρήγορα το πρόβλημα και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τα επόμενα βήματα. Το να καταλάβουμε αυτό, είναι επίσης το πρώτο βήμα για την αποφυγή μελλοντικής επανεμφάνισης.
  • Το επόμενο βήμα είναι να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης, αφού είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Το γεγονός όμως ότι σας χάκαραν σημαίνει ότι αυτή η άμυνα έχει παραβιαστεί και πρέπει να την ενισχύσετε. Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιείτε και όχι μόνο στην πλατφόρμα που έχει παραβιαστεί. Η επαναφορά κωδικού σημαίνει ότι αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε έναν ακόμα πιο δύσκολο με σύμβολα και γράμματα και δεν χρησιμοποιείτε ξανά τους παλιούς.
  • Επιπλέον, σαρώστε και ενημερώστε το μηχάνημά σας. Μερικές φορές, οι άνθρωποι εγκαθιστούν τα συστήματά τους και το κάνουν λάθος. Αυτό στη συνέχεια γίνεται ένα παραθυράκι για απατεώνες και χάκερ καθώς προσπαθούν να βρουν αδυναμίες στα συστήματα για να χακάρουν. Είναι απαραίτητο, συνεπώς, να εγκαταστήσετε ένα πολύ καλό antivirus πρόγραμμα και να κάνετε μια ενδελεχή σάρωση των συστημάτων σας.
  • Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε αν ο λογαριασμός που παραβιάστηκε είναι οικονομικός λογαριασμός. Ελέγξτε τους τρόπους πληρωμής, τις διευθύνσεις, αν κάποιος λογαριασμός ήταν συνδεδεμένος με αυτόν και τις τελευταίες πληρωμές που έγιναν. Είναι αναγκαίο να ενημερώσετε ότι ο οποιοσδήποτε λογαριασμος, έχει παραβιαστεί ώστε να μην εξαπατήσουν ανυποψίαστους φίλους σας ή πελάτες.

Το χακάρισμα αποτελεί καθημερινό πρόβλημα και μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Το σημαντικό είναι να φροντίσετε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να κάνετε τα απαραίτητα, ώστε να μειωθεί η ζημιά και οι επιπτώσεις.

Volunteer Team

Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.
CSI Institute

Σκοπός σωματείου

Τον Απρίλιο του 2017 ο Αντιστράτηγος ε.α. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, έδωσε σάρκα και οστά σε ένα όραμα πολλών ετών. Σε μία δύσκολη, χρονικά, περίοδο για την Ελλάδα, βρήκε ανθρώπους που ασπάστηκαν το όραμα του, και το CSI Institute έγινε πραγματικότητα.

Το CSI Institute («Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια») αποτελεί μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, και ο σκοπός του προβλέπεται ρητά ως μη κερδοσκοπικός. Το Σωματείο προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς, μεταξύ άλλων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, καθώς και την εκπαίδευση, την ενεργοποίηση και την επιστημονική έρευνα στο τομέα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου.

Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ενημέρωση, την εκπαίδευση, την πιστοποίηση και εν γένει στην έμπρακτη ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και υποδομών, ασφαλής χρήσης του διαδικτύου αλλά και χειρισμού διαδικτυακών προγραμμάτων και προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Δείτε περισσότερα https://www.csii.gr/oi-aparaitites-energeies-an-sas-chakaroyn/

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top