ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αδειοδότηση Πλωτών Προβλητών από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων του ΥΝΑΝΠ

Διπλασιάστηκαν, σχεδόν, από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων οι εκδοθείσες άδειες των πλωτών προβλητών, από το 2020 στο 2021, ενώ στα ίδια υψηλά επίπεδα κινείται και το 2022.
Συγκεκριμένα από την Γενική Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας το 2020 εκδόθηκαν 70 άδειες προβλητών για πρόσδεση σκαφών, 10 για Θαλάσσια Μέσα Αναψυχής, 10 για πρόσβαση λουομένων σε δύσβατες παραλίες και 2 για την διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων (Σύνολο: 72 πλωτές προβλήτες).
Αντίστοιχα το 2021, εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων 87 άδειες για προβλήτες πρόσδεσης σκαφών, 27 άδειες για Θαλάσσια Μέσα Αναψυχής, 16 για πρόσβαση λουομένων σε δύσβατες παραλίες και 1 για την διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων (Σύνολο: 131 πλωτές προβλήτες). Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Δημοσίου από τις εν λόγω προβλήτες το 2021 ήταν στα € 567.470,30.
Το Α’ εξάμηνο του 2022 οι αδειοδοτήσεις πλωτών προβλητών έχουν ως εξής: 64 για πρόσδεση σκαφών, 11 άδειες για Θαλάσσια Μέσα Αναψυχής, 4 για πρόσβαση λουομένων σε δύσβατες παραλίες. Τα άμεσα έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται μέχρι στιγμής στα € 441.925,63.
Σημαντικό είναι να αναφερθούμε ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 3122.2/54046/2021 Απόφαση κου Υ.ΝΑ.Ν.Π. η ισχύς της απόφασης τοποθέτησης και χρήσης των πλωτών εξεδρών είναι ΠΛΕΟΝ πέντε (05) έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους, έως και το Νοέμβριο του έτους λήξεως αυτών, για όλους τους σκοπούς, μειώνοντας έτσι και τη γραφειοκρατία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά σύμφωνα με το Ν.4926/2022 (Α’ 82), παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου τοποθέτησης πλωτών εξεδρών για εποχιακή χρήση μέχρι εννέα (09) μηνών από έξι (6), εφόσον ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει απλή γνωστοποίηση στην οικεία Λιμενική Αρχή και δύναται να ισχύσει για τις αποφάσεις τοποθέτησης που έχουν εκδοθεί και τις αιτήσεις για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση απόφασης τοποθέτησης ή εκ νέου τοποθέτησης της ίδιας πλωτής εξέδρας.
Η χρήση πλωτών εξέδρων δεν λύνει το πρόβλημα εξυπηρέτησης ελλιμενισμού των χιλιάδων σκαφών αναψυχής κάθε μεγέθους που ταξιδεύουν στις θάλασσές μας. Ωστόσο, είναι μια φιλική προς το περιβάλλον, ποιοτική λύση που εξυπηρετεί έναν ικανό αριθμό σκαφών σε όλη τη θαλασσινή χώρα συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό της εμπειρίας του θαλάσσιου τουρισμού
στη χώρα.
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top