ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ακτοπλοϊκή απευθείας  Σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου- Η παρθενική άφιξη του Dallela στον Πειραιά

Σήμερα το νήμα που συνδέει τους δύο πυλώνες του Ελληνισμού γίνεται ακόμα πιο ισχυρό.

Αποκαθίσταται μετά από 21 χρόνια η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με το πλοίο Daleela που απέπλευσε χθες από τη Λεμεσό και έφτασε σήμερα στον Πειραιά. Θα ήθελα να συγχαρώ την κυπριακή κυβέρνηση και τον αρμόδιο υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν για την επιδότηση της γραμμής για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.

Μια γραμμή που ήδη συγκέντρωσε το τεράστιο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών από τις δύο χώρες όπως δείχνουν οι κρατήσεις για τα δρομολόγια. Οι δύο χώρες αγκαλιάζουμε το εγχείρημα με σκοπό την διατήρησή της σύνδεσης και τα επόμενα χρόνια.

Πέραν της ακτοπλοΐας, Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται φέτος πιο στενά και στον τομέα της κρουαζιέρας, ενώ ήδη δρομολογούμε κοινές δράσεις με τον αρμόδιο Υφυπουργο Τουρισμού Σάββα Περδίο στο πεδίο των ειδικών μορφών Τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης ώστε να μεγιστοποιήσουμε το αμοιβαίο όφελος από την ανάκαμψη του τουρισμού.

Ευχόμαστε στο Daleela, στο πλήρωμα και στους επιβάτες του καλά ταξίδια, σε ένα έτος μεγάλων προκλήσεων αλλά και ευκαιριών για τον τουρισμό σε Ελλάδα και Κύπρο.

Καλωσορίσαμε σήμερα στον Πειραιά τους επιβάτες της γραμμής μαζί με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Κώστα Κατσαφάδο, τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκο Κενεβέζο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελο Κυριαζόπουλο,τους βουλευτές από ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κ. Νικόλαο Μανωλάκο,Γιάννη Μελά  – Χριστόφορος Μπουτσικάκης, και τον αντιδήμαρχο Πειραιά Δημήτρη Καρύδη, από την Περιφέρεια Ατιικής ο Σύμβουλος κ.Σταύρος Βοϊδονικόλας, τον Πρόεδρο ΒΕΠ κ.Γιώργο Παπαμανώλη-Ντόζα, τους Τζίνα Πολέμη ,Μανώλη Χριστόπουλο ΔΣ. ΕΒΕΠ,

Από τη Σοφία Ζαχαράκη Υφυπουργό Τουρισμού.

 

Η εταιρεία Scandro Holding LTD, με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο ropax M/V DALEELA σημαίας Κύπρου, μεταφορικής ικανότητας 400 ατόμων και 100 οχημάτων, ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την κάλυψη της επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιάς-Λεμεσός.

Το πλοίο που είναι κατασκευής του 1991, διαθέτει 38 καμπίνες 1ης κλάσης για 110 επιβάτες και άλλες 68 καμπίνες 2ης κλάσης για 180 επιβάτες. Επίσης διαθέτει 110 θέσεις αεροπορικού τύπου.

Το ταξίδι θα διαρκεί περίπου 30 ώρες, ενώ η εταιρεία έχει φροντίσει να παρέχει σημαντικές υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 22 δρομολόγια μετ΄ επιστροφής.

Το 1ο δρομολόγιο έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου από το λιμάνι Λεμεσού, και το τελευταίο στις 16 Σεπτεμβρίου, από Πειραιά.

Τέσσερα δρομολόγια μετ΄ επιστροφής θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, 8 τον Ιούλιο, 7 τον Αύγουστο και 3 τον Σεπτέμβριο. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας scandroholding.com/gr/ μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος επιβάτης να δει πληροφορίες για τις τιμές των εισιτηρίων και τα δρομολόγια. (Επισυνάπτεται σχετικό πίνακας των δρομολογίων με φωτογραφία του πλοίου).

Η γραμμή επιδοτείται με 5,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τρία χρόνια (σύνολο 16,5 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021 και οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς υπέβαλαν προσφορά μέσω της ιστοσελίδας της

 

Από αρ. Βασίλης Δημητριάδης, Δημήτρης Καρύδης

 

 

από αρ. Τζίνα Πολέμη, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Κλαίρη Παπά

 

 

 

Χαράλαμπος Μανώλη Scandro Holding LTD,Κλαίρη Παπά (Piraeus365.gr)

 

 

Κλαίρη Παπά (Piraeus365.gr) Μανώλης Χριστόπουλος ΔΣ ΕΒΕΠ Planet Fruits

 

 

Εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, χαιρετισμό απηύθυνε  o Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης  Καρύδης, ο οποίος,  μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Καλωσορίζουμε στον Πειραιά, στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, μετά από 21 χρόνια. Είναι μια σημαντική ημέρα και είναι μεγάλη μας χαρά που η πόλη μας, ο Πειραιάς γίνεται πύλη εισόδου για τους Κυπρίους προς την ηπειρωτική Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και αντίστροφα, για τους Έλληνες και ξένους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν με το όχημά τους στην Κύπρο. Η σύνδεση αυτή προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο διασύνδεσης των δύο κρατών. Αναμφισβήτητα, η ακτοπλοϊκή αυτή σύνδεση που ξεκίνησε χθες από το λιμάνι της Λεμεσού και θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο, θα συμβάλλει στην προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού για τις δύο χώρες. Εμείς από την πλευρά μας, την βλέπουμε, ως μια καλή ευκαιρία να προσκαλέσουμε τους επιβάτες αυτής της γραμμής να αφιερώσουν χρόνο και στον Πειραιά, πριν ή μετά το ταξίδι τους, να περιηγηθούν στην πόλη μας και στις ομορφιές της να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους και να ψωνίσουν στη μεγάλη αγορά του Πειραιά. Θα ήθελα να συγχαρώ την Κυπριακή Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας που κατάφερε να ενεργοποιήσει και να στηρίξει αυτή την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Είναι ένα εγχείρημα που ευχόμαστε από καρδιάς να πάει καλά και να το αγκαλιάσουν οι πολίτες, να είναι βιώσιμο και να παραμείνει για πολλά χρόνια».

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα συγκινητική ημέρα, καθώς η Λεμεσός ενώνεται με τον Πειραιά ακτοπλοϊκά μετά από 21 χρόνια, αλλά  και γιατί σ΄ αυτές τις τόσο κρίσιμες ημέρες που περνάμε παγκοσμίως και κυρίως ο Ελληνισμός, δείχνουμε ότι τα δύο μητροπολιτικά του κέντρα ενώνονται ακόμη και ακτοπλοϊκά. Αξίζει και πρέπει να «αγκαλιάσουμε» και να υποστηρίξουμε αυτό το εγχείρημα».

 

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η διάσταση αυτής της σύνδεσης είναι σημειολογική και  ουσιαστική. Έχει μια προέκταση που «αγγίζει» όλες τις πτυχές της ιστορικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και αδελφικής σχέσης, η οποία όφειλε να προσθέσει  τον κρίκο που έλειπε από την αλυσίδα, την ακτοπλοϊκή σύνδεση».     

 

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Δημητριάδης στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση είμαστε σήμερα εδώ, ολοκληρώνοντας το πρώτο ιστορικό ταξίδι διά θαλάσσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Πειραιά που «αγκάλιασε» αυτήν την πρωτοβουλία».  

 

Ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πολύ ζεστή υποδοχή του πρώτου πλοίου, μετά 21 χρόνια, που συνδέει τη Λεμεσό με τον Πειραιά. Πρόκειται για  μια πολύ σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για τον τουρισμό και την επιβατική κίνηση, αλλά  και για τη σύσφιξη των αδελφικών πανάρχαιων δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας μέσω θαλάσσης».   

 

Η Υφυπουργός Τουρισμού κα  Σοφία Ζαχαράκη, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Αυτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση έχει δημιουργήσει ενθουσιασμό. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά,  ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και ήδη οι κρατήσεις είναι πάρα πολύ υψηλές. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα μπορέσουμε να διανθίσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση με πολλές ταξιδιωτικές εμπειρίες που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, κ.ά. Οφείλουμε να «αγκαλιάσουμε» αυτό το εγχείρημα για να γίνει βιώσιμο και να ενισχυθεί». 

 

Ο  Πρόεδρος του  Δ.Σ.  του ΟΛΠ   κ. Yu Zenggang στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ κ. Υφυπουργέ της Ελλάδας, αγαπητέ κ. Υφυπουργέ της Κύπρου, αγαπητέ Πρέσβη και αξιότιμοι προσκεκλημένοι.

Εκ μέρους του ΟΛΠ, είναι τιμή μου να παρίσταμαι στην επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου μετά από περισσότερα από 20 χρόνια και να παραδώσω αυτή την αναμνηστική πλακέτα στον καπετάνιο του πλοίου. Πιστεύω πραγματικά ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση όχι μόνο θα φέρει πιο κοντά την απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και θα φέρει κοντά και τις καρδιές των ανθρώπων. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως το Υπουργείο Ναυτιλίας όποτε χρειαστεί».

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  αντηλλάγησαν  αναμνηστικά δώρα.

 

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές Α΄ Πειραιά κ.κ. Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων από την Κύπρο, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ.  Ιωσήφ Βουράκης, ο Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κ. Γιάννης Βοϊδονικόλας, ο Πρόεδρος του Β.Ε.Π. κ. Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο Α΄ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος κ. Ιωάννης Αργυράκης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Αρχιπλοίαρχος κ. Σπύρος Ευαγγελίδης, εκπρόσωποι από το Ε.Β.Ε.Π., ναυτιλιακοί παράγοντες και από τις δύο χώρες κ.ά.

 

Να σημειωθεί ότι, μετά την τελετή, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γραφείου του Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, εκπροσώπησε  o Αντιδήμαρχος  Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης  Καρύδης.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top