ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Βασικά σημεία του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά στις 15-06

Του Νίκου Παρασκευά

@Στις… καλένδες μάλλον οδεύει το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, του είπε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί η επαναπροκυρηξη του διαγωνισμού για την προσφορά ακινήτου. Με το δεδομένο όμως ότι τα περιθώρια στενεύουν και σε λίγους μήνες η χρηματοδότηση που έχει διασφαλιστεί από κοινοτικά κονδύλια θα χαθεί, ο,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα.Αν δε, μεσολαβησουν οι εκλογές, που όπως είπε και ο κ.Μώραλης είναι πιθανό να γίνουν το φθινόπωρο, τότε κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα, οπότε η χρηματοδότηση θα χαθεί και το Δικαστικό Μέγαρο θα μείνει…όνειρο θερινής νυκτός….

@Η ανάπλαση της Πειραϊκής και η ανάδειξη του Κονωνειου τείχους μπαίνει στην τελική ευθεία. Το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι μέσα στις επόμενες 7 μέρες θα διασφαλισθούν 27 εκατ ευρώ για την χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κατά συνέπεια μια παρέμβαση ιστορικής σημασίας στην παραλία του Πειραιά μπαίνει σε ρυθμούς υλοποίησης. Απο την πλευρά της αντιπολίτευσης ο επικεφαλής του συνδυασμού Πειραιάς για Όλους Νίκος Μπελαβιλας εξέφρασε επιφυλάξεις γιατί,όπως είπε, η προμελέτη του έργου είναι χαμηλής ποιότητας και ζήτησε να μην κοπούν οι τεράστιοι ευκαλύπτοι που βρίσκονται σε ορισμένα σημεία για να μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια.

@  Αντίθετος με την θεσμοθέτηση της Γαλάζιας Νύχτας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στα πλαίσια των Ημερών Θάλασσας, δήλωσε ο σύμβουλος του συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση Αλέξανδρος Κοτέας. Όπως διευκρινησε, ο θεσμός αυτός ευνοεί μόνο τα μεγάλα συμφέροντα και αφανίζει τους μικρομαγαζατορες γιατί τους υποχρεώνει να εργάζονται μέχρι τα μεσάνυχτα χωρίς αποτέλεσμα γιατί τον κόσμο τον …τραβάνε τα μεγάλα εμπορικά κέντρα με τις διαφημίσεις και τη δυνατότητα προβολής. Επιπλέον, καταστρατηγουνται δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν κατοχυρωθεί εδώ και χρόνια, κατέληξε.

@ Αρκετές αρνητικές αποφάσεις για συμβασιούχοι εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά που είχαν προσφύγει διεκδικώντας μονιμοποίηση, εξέδωσαν τις τις τελευταίες ημέρες τα Δικαστήρια. Συμβουλοι της αντιπολίτευσης πάντως που ήταν παρόντες στις εκδικάσεις αυτών των υποθέσεων, καταγγειλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ενώ το Σώμα είχε εκδώσει αποφάσεις και ψηφισματα που τόνισαν ότι οι συμβασιούχοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς αναγκες ο δικηγόρος του Δήμου δεν το ανέφερε στην έδρα και δεν υποστήριξε τους συμβασιούχους.Τοσο ο Δήμαρχος όμως όσο και ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας το αμφισβήτησαν υποστηριζοντας ότι ούτε ο δικηγόρος των εργαζομένων ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο.

@Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βοριδης προωθεί τροπολογία με την οποία θα απαγορεύεται στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θετουν τοπικά θέματα και προβλήματα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.Τοτε όμως τι ρόλο θα παίζει η αντιπολίτευση στις συνεδριάσεις,αναρωτήθηκαν κάποιοι συμβουλοι,ενώ ο Θανάσης Διαβολακης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο λιμάνι,τονισε ότι έτσι τα συμβούλια θα γίνονται τροχονόμοι ανάθεσης προγραμμάτων και ζήτησε  να υπερασπιστουν όλοι οι αιρετοί το δικαίωμα να φέρνουν θέματα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης και να μην επιτρέψουν την υποβάθμισή τους.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top