ΑΤΤΙΚΗ

Γ. Μπρατάκος: Τα Επιμελητήρια θα δώσουν έμφαση στην καθοδήγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την καλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων

Η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου, ζήτημα θεμελιώδες για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, κ. Γιάννη Τσακίρη. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γιάννης Μπρατάκος, στην ομιλία του, τόνισε την ιστορική ευκαιρία που έχει η Ελλάδα για να πραγματοποιήσει το επενδυτικό άλμα που χρειάζεται, ενώ, ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα απορρόφησης των πόρων, αλλά και το μακροπρόθεσμο αποτύπωμά τους στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία. “Ωστόσο”, είπε ο κ. Μπρατάκος, “υπάρχουν ακόμη αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν γνωρίζουν για τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ. Επιχειρήσεις που δεν γνωρίζουν αν και με ποιο τρόπο μπορούν να επωφεληθούν, ποιες είναι οι διαδικασίες ένταξης και τι πρέπει να κάνουν. Κι από τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται, είναι ελάχιστες εκείνες που διαθέτουν κατάλληλα επιχειρηματικά σχέδια, ολοκληρωμένα ή σε ώριμο στάδιο προετοιμασίας. Οφείλουμε, επομένως, να δώσουμε ακόμη περισσότερη έμφαση στην ενημέρωση, αλλά κυρίως στην καθοδήγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να δημιουργήσουμε μηχανισμούς πρόσβασης σε κατάλληλη τεχνική υποστήριξη, ώστε  να μπορέσουν να καταρτίσουν επενδυτικές προτάσεις με υψηλές πιθανότητες υλοποίησης. Και τα Επιμελητήρια μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, συνεισφέροντας τις δομές τους και την εμπειρία των στελεχών τους, για την υλοποίηση σχετικών δράσεων” τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, από την πλευρά του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα”, το οποίο αντικαθιστά το γνωστό ως σήμερα επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ. Το πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα” αναμένεται να στηρίξει τα επόμενα χρόνια τις ΜμΕ στο να γίνουν πιο ανταγωνιστικές μέσω της ψηφιακής και πράσινης μετάβαση τους, δίνοντας ταυτόχρονα όμως πραγματική ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αναμένεται να στηριχθεί με πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της ΕΑΤ αλλά και με εργαλεία equity χρηματοδότησης μέσω της ΕΑΤΕ, όπως ανέλυσε ο κ. Τσακίρης.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top