ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Επίσκεψη σπουδαστών του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου του IMO (World Maritime University) στην Αθήνα

Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εικοσιπέντε (25) σπουδαστών του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου του ΙΜΟ (Malmo, Sweden) καθώς και ενός (01) συνοδού βοηθού καθηγητή του εν λόγω Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού τους ταξιδιού στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη περιλάμβανε φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου  όπου οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και να ενημερωθούν για γενικότερα ζητήματα ναυτιλιακής πολιτικής καθώς και για θέματα έρευνας και διάσωσης για τα οποία έδειξαν έντονο ενδιαφέρον.
Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με τον εντοπισμό σορού αγνώστων λοιπών στοιχείων και σε προχωρημένη σήψη στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης την 19/06/22 – Μηχανική βλάβη Ε/Γ-Υ/Γ πλοίου στην Αίγινα – Προσάραξη  Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφους στη Μήλο – Διακομιδή  ασθενούς
Συνέχεια ενημέρωσης:
Αναφορικά με τον εντοπισμό σορού αγνώστων λοιπών στοιχείων και σε προχωρημένη σήψη στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης την 19/06/22, γνωρίζεται ότι, μετά τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και έρευνας από αρμόδια Υπηρεσία ΕΛ.ΑΣ., ταυτοποιήθηκε η εν λόγω σορός.
Πρόκειται για αλλοδαπό, ηλικίας 24 ετών.
*****
Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Αίγινας από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Υ/Γ “ΑΘΗΝΑ” Ν.Π. 9824 ότι, ενώ βρισκόταν εν πλω έξω από τον λιμένα Αίγινας και προερχόμενο από τον λιμένα Πειραιά, το εν λόγω πλοίο παρουσίασε βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή.
Το “ΑΘΗΝΑ”, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο Πειραιά -Αίγινα -Αγκίστρι, κατέπλευσε και προσέδεσε με ασφάλεια στον οικείο λιμένα, όπου αποβίβασε με ασφάλεια 73 επιβάτες, 33 εκ των οποίων είχαν ως προορισμό τον λιμένα Αγκιστρίου και προωθήθηκαν με μέριμνα της εταιρείας.
Από το Λιμεναρχείο Αίγινας απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Γ-Υ/Γ μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικό διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.
*****
Ενημερώθηκε, η Λιμενική Αρχή Μήλου, πρωινές ώρες σήμερα, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, για προσάραξη σε αμμώδη αβαθή του Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφους ”ΝΕΑΡΧΟΣ” Ν. Λαυρίου 482, με τρεις αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή “ΜΠΟΜΠΑΡΔΑ” όρμου Αδάμαντα.
Στην περιοχή μετέβη περιπολικό όχημα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς καθώς και το Ε/Γ-ΛΑΝΤΖΑ “ΦΛΩΡΑ Β”  Τ. Λαυρίου 985, με τη συνδρομή του οποίου το ανωτέρω σκάφος αποκολλήθηκε και στη συνέχεια κατέπλευσε αυτοδύναμα στον λιμένα Αδάμαντα ν. Μήλου,  με τους τρεις επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους.
Από το Λιμεναρχείο Μήλου, απαγορεύτηκε ο απόπλους του “ΝΕΑΡΧΟΣ” μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το σκάφος νηογνώμονα, ενώ από το περιστατικό δεν υπήρξε εισροή υδάτων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διεκομίσθη, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από το λιμένα ν. Τήνου στο λιμένα ν. Σύρου, με το Ε/Γ – Τ/Ρ ”ΝΗΣΟΣ ΤΗΝΟΣ” Ν. Τήνου 25, 78χρονος, ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.
Τραυματισμός αλλοδαπού στο Λαύριο – Τραυματισμός επιβάτη Ε/Γ -Τ/Ρ σκάφους στη Σύμη – Διακομιδές ασθενών
Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Λαυρίου από στέλεχος περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ότι σε ιστιοφόρο σκάφος, το οποίο είναι προσδεδεμένο στον λιμένα Λαυρίου, υπάρχει τραυματισμένο άτομο, κατόπιν  πτώσης του από το ιστίο του σκάφους.
Άμεσα στο σημείο έσπευσαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής όπου εντόπισαν 54χρονο αλλοδαπό να βρίσκεται τραυματισμένος επί του προβλήτα, κοντά στο ιστιοφόρο σκάφος «HALARA» σημαίας Μεγάλης Βρετανίας.
Ο 54χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» για την παροχή ιατρικής περίθαλψης.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου.
*****
Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Σύμης, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίου ”ΖΕΥΣ Δ.” Ν.Θ. 247, για τραυματισμό 25χρονης αλλοδαπής επιβάτιδος, ενώ το πλοίο εκτελούσε τουριστικό πλου από τον λιμένα ν. Ρόδου προς τους λιμένες Σύμης .
Συγκεκριμένα η ανωτέρω, ευρισκόμενη στο ανοιχτό κατάστρωμα του πλοίου, γλίστρησε και τραυματίστηκε στο δεξί κάτω άκρο. Στην 25χρονη παρασχέθηκαν αρχικά οι πρώτες βοήθειες από το πλήρωμα του πλοίου  και μετά τον κατάπλου του στο λιμένα ν. Σύμης διεκομίσθη στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης για την παροχή ιατρικών εξετάσεων.
Στη συνέχεια η 25χρονη μεταφέρθηκε με το  ”ΖΕΥΣ Δ.” στη ν. Ρόδο και με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας στο Γ.Ν. Ρόδου για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σύμης.
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:
-80χρονου, από τον λιμένα χώρας Σφακίων στον λιμένα Αγίας Ρούμελης Σφακίων, με το Ε/Γ -Τ/Ρ σκάφος «ΤΑΞΙ ΣΤΑΥΡΟΣ» Ν.Χ. 636,
-52χρονης, από τον λιμένα ν. Νάξου στον λιμένα ν. Σύρου, με το Ε/Γ -Τ/Ρ «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ IV» Ν.Ν. 64,
-64χρονης, από τον λιμένα ν. Τήνου στον λιμένα ν. Σύρου, με το Ε/Γ -Τ/Ρ «ΝΗΣΟΣ ΤΗΝΟΣ» Ν.Τ. 25,
-65χρονης, από τον λιμένα ν. Ερεικούσσας στον λιμένα ν. Κέρκυρας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.,
-69χρονου, από τον λιμένα ν. Αγκιστρίου στον λιμένα Πειραιά, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και
-61χρονου, από τον λιμένα ν. Αίγινας στον λιμένα Πειραιά, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.,
-77χρονου, από τον λιμένα ν. Μυκόνου στον λιμένα ν. Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ “ΔΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ” Ν.Π. 10032,
-79χρονου, από τον λιμένα Πίσω Αετού ν. Ιθάκης στον λιμένα Σάμης ν. Κεφαλληνίας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Κορίνθου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ότι επιβαίνοντας σε θαλάσσιο μοτοποδήλατο εντόπισε πλαστικό σκάφος με τρεις (03) επιβαίνοντες να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή όρμου Ψάθας Αττικής.
Στην περιοχή μετέβη περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,  καθώς και το  σκάφος ”ΤΡΙΤΩΝ’ Τ.Κ. 500, όπου εντόπισε το ερασιτεχνικό σκάφος ”ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ” Λ.Π. 5678-Ε΄, να βρίσκεται σε δυσχερή θέση και στη συνέχεια το ρυμούλκησε με ασφάλεια στο βόρειο άκρο της ακτογραμμής παραλίας Ψάθας, με τους τρεις επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους.
*****
Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Πόρου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ότι 51χρονος αλλοδαπός μέλος πληρώματος του Ι/Φ πλοίου ”OCEAN SWAN” σημαίας Hν. Βασιλείου, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή νότια ν. Πόρου, έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.
Στο σημείο έσπευσαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής με τη Λάντζα “ΛΙΑΚΟΣ” Ν.Π. 21, όπου παρέλαβαν τον ανωτέρω αλλοδαπό και τον μετέφεραν στον λιμένα Γαλατά. Αρχικά, διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Γαλατά και εν συνεχεία στο Νοσοκομείο Άργους για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.
Από το Λιμεναρχείο Πόρου διενεργείται προανάκριση.
*****
Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Αίγινας, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Υ/Γ “ΧVIΙ” Ν.Π. 11483 ότι, ενώ το πλοίο εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο Πειραιάς – Αίγινα, παρουσίασε βλάβη, λόγω πιθανής εμπλοκής αντικειμένου στο πτερύγιο.  Το Ε/Γ-Υ/Γ πλοίο, κατέπλευσε αυτοδύναμα στον λιμένα Αίγινας, όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι εκατό οκτώ (108) επιβάτες.
Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι επιβάτες με προορισμό τον λιμένα Πειραιά, προωθήθηκαν στον προορισμό τους με έτερα Ε/Γ πλοία, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Από το Λιμεναρχείο Αίγινας, αρχικά απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω Ε/Γ-Υ/Γ πλοίου, ενώ μετά την προσκόμιση βεβαιωτικού από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί, του επετράπη μεμονωμένος πλους για τον λιμένα Περάματος προς αποκατάσταση της βλάβης.
*****
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, επί της χερσαίας ζώνης λιμένος Ραφήνας, όταν Ε.Ι.Χ. όχημα που οδηγούσε 77χρονος παρέσυρε 36χρονη πεζή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.
Η ανωτέρω μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα στο Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”, για παροχή ιατρικής περίθαλψης.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας.
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διεκομίσθη, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τον λιμένα ν. Νάξου στον λιμένα Ν. Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ ‘’ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ IV‘’ Ν.Ν. 64 , 94χρονος ο   οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.
*****
Μία θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε νεκρή, μεσημβρινές ώρες σήμερα, στην παραλία “ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ” ν. Κω.
Από από το Λιμεναρχείο Κω, ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή.
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top