?>
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΜΕ επιτυχία η ημερίδα για τον θαλάσσιο τουρισμό της Γραμματείας Παραγωγικών τομέων της Ν.Δ.

Στέφθηκε με πλήρη επιτυχία η Ημερίδα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού που διοργάνωσε η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ και έλαβε χώρα στις 22 Ιουνίου 2022 στον Πολυχώρο του Παλαιού Φαλήρου με οικοδεσπότη τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

 

Στην Ημερίδα αυτή συμμετείχαν αξιόλογα στελέχη της ναυτιλιακής και τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και επίλεκτοι καλεσμένοι που παρακολούθησαν την Ημερίδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ο κύριος Άκης Μπάφας, Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ καλωσόρισε και υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες και τους καλεσμένους στην Ημερίδα.

 

Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο κύριος Θεόδωρος Κόντες, Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ και Διευθυντής της Εταιρείας MAJESTICINTERNATIONALCRUISESINC,  και ο κύριος Αναστάσιος Θωμαΐδης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Διδάκτορας Τουριστικής Νομοθεσίας Νομικής ΑΠΘ, ενώ και ο κύριος Γεώργιος Ξηραδάκης, Ναυτιλιακό στέλεχος /Οικονομολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας XRTC, συντόνισε το συγκεκριμένο πάνελ το οποίο απαρτιζόταν από εκλεκτούς ομιλητές.

 

Στην ανωτέρω Ημερίδα παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Πρόεδροι και αξιόλογα στελέχη των κλάδων της Ναυτιλίας και του Τουρισμού.

 

Πιο συγκεκριμένα, στις παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται αυτές των:

  • Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κυρίου Κωνσταντίνου Κατσαφάδου,
  • Υφυπουργού Τουρισμού, κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη,
  • Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, κυρίου Γιάννη Φωστηρόπουλου και της Αντιδημάρχου κυρίας Μαρίας Μιχαλοπούλου
  • Αξιόλογη ήταν η παρέμβαση του τέως Υπουργού Τουρισμού κυρίου Χάρη Θεοχάρη, αφού επί θητείας του ζήσαμε τις πιο δύσκολες στιγμές για τον Τουρισμό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού,
  • Του αξιόλογου τέως Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Τουρισμού, κυρίου Κωνσταντίνου Λούλη,

 

  • Της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Τουρισμού κυρίας Ολυμπίας Αναστασοπούλου η οποία τοποθετήθηκε στοχευμένα στο ζήτημα του ταμείου ανάκαμψης ΕΣΠΑ με στόχους για την επιτυχημένη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, αλλά και τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν για την ανθεκτικότητα και ανάκαμψή του.

 

Έγγραφους χαιρετισμούς απέστειλαν οι Τομεάρχες Ναυτιλίας κύριος Κωνσταντίνος Τρομπούκης, ο Τομεάρχης Τουρισμού κύριος Ανδρέας Φιορεντίνος αλλά και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κύριος Βασίλειος Κορκίδης.

Παρευρέθησαν επίσης η Βουλευτής Άννα Καραμανλή, στελέχη του κλάδου, Πρόεδροι φορέων και Πανεπιστημιακοί λειτουργοί.

 

Οι εισηγήσεις της Ημερίδας ξεκίνησαν με την αναφορά του κυρίου Θεόδωρου Κόντε στον κλάδο της Κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο με τις διαφοροποιήσεις του κλάδου από το έτος 2019 έως το έτος 2022, συμπεριλαμβανομένου και του καταστροφικού έτους 2020 λόγω της πανδημίας.

Επίσης, ο κύριος Κόντες αναφέρθηκε στις τάσεις που υπάρχουν για την αύξηση των κρουαζιεροπλοίων, μικρών και μεσαίου μεγέθους πλοίων, με ιδιαίτερη ανάπτυξη στο luxurycruisingμε τα expedition πλοία τα οποία προγραμματίζονται προς ειδικούς προορισμούς και συμπεριλαμβάνουν νέους στην Ελληνική επικράτεια.

 

Ακολούθως έγινε η εισήγηση του κυρίου Αναστάσιου Θωμαΐδη ο οποίος αναφέρθηκε στην Νομοθεσία για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

 

Στο κεντρικό πάνελ με συντονιστή τον κύριο Γεώργιο Ξηραδάκη συμμετείχαν οι κάτωθι:

–           κ. Γεώργιος Κουμπενάς, Πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ και Διευθυντής της Εταιρείας CELESTYALCRUISES, ο οποίος αναφέρθηκε στην Κρουαζιέρα στην Ελλάδα και την συμβολή αυτής στην Ελληνική οικονομία, τις προβλέψεις για την ανάπτυξή της και τις προκλήσεις που θα υπάρξουν.

–           κ. Διογένης Βενετόπουλος της Εταιρείας VARIETYCRUISES,ο οποίος επικεντρώθηκε στα μικρού μεγέθους κρουαζιερόπλοια και στους ειδικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην ελληνική επικράτεια. Επίσης, αναφέρθηκε στις αδυναμίες της μικρής κρουαζιέρας αλλά και τις προκλήσεις με τα πλεονεκτήματα, τις ευκαιρίες και τις ιδιαιτερότητες, καταλήγοντας στις προτάσεις για ανάπτυξη.

–           κα. Τζίνα Πολέμη, Διευθύντρια της εταιρείας BWAYachting, η οποία αναφέρθηκε στο γιώτινγκ και στα αρνητικά και θετικά της χώρας μας στον τομέα αυτόν, καθώς και στον στόχο που υπάρχει ώστε το παγκόσμιο γιώτινγκ να επεκταθεί στην Ελληνική επικράτεια.  Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόσφατο Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή και ισχύει από την παρούσα σεζόν καθώς και προτάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις πάνω στο γιώτινγκ.

–           κύριος Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της LAMDAFLISVOSMARINASA, ο οποίος έλαβε τον λόγο εν συνεχεία και παρέθεσε στοιχεία Μαρινών στη χώρα μας, τον κύκλο εργασιών τους, την πληρότητα ελλιμενισμού και την προστιθέμενη αξία των Μαρινών.  Επίσης έθιξε θέματα του κλάδου, τη συμβολή των Μαρινών και του γιώτινγκ καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν.

–           κύριος Σταύρος Χαρίτος, Πολιτικός Μηχανικός και Σύμβουλος υπεράκτιων έργων ο οποίος ανέπτυξε το θέμα με τους λιμένες και τη χρήση seawalkως προς την εύκολη και ασφαλή προσέγγιση, τα βασικά χαρακτηριστικά του και τα πλεονεκτήματά του καθώς και τις προτάσεις για τη χρήση του σε ελληνικούς προορισμούς.

–           κύριος Ανδρέας Παλευρατζής, Δικηγόρος ΕΤΑΔ ΑΕ ο οποίος αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα βελτίωσης της Νομοθεσίας περί του θαλάσσιου τουρισμού με ιδιαιτερότητα στη νομοθεσία των Μαρινών.

–           Τέλος το πάνελ έκλεισε με τον κύριο Παράσχο Καραβατάκη, της Εταιρείας ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΚΑΡΑΒΑΤΑΚΗΣ και Συνεργάτες, ο οποίος είναι Αρχιτέκτονας – Τεχνικός σύμβουλος MIDκαι κυρίως έθιξε την τεχνική εκπαίδευση για τον θαλάσσιο τουρισμο. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για τεχνική επαγγελματική σχολή με τμήματα μαθητείας στις ανάλογες εξειδικεύσεις και πιστοποιήσεις ειδικών τεχνιτών μετάλλου αλλά και ξύλινων παραδοσιακών σκαφών.

 

 

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ανάλογες όπως αναμενόταν παρεμβάσεις και συμπεράσματα:

 

         Στις παρεμβάσεις τοποθετήθηκαν οι:

Κύριος Πυθαγόρας Νάγος,

Ναύαρχος ε.α Νικόλαος Σπανός,

Κύριος Μιχάλης Νομικός,

Κύριος Νικόλαος Μαυρίκος, Πρόεδρος ΠΣΕΠΕ,     καθώς και άλλοι παρευρισκόμενοι.

 

         Τα συμπεράσματα παρουσιάσθηκαν στο τέλος από τους:

Κύριον Θεόδωρο Κόντε,

Κύριον Αναστάσιο Θωμαΐδη,   και

Κυρία Μαρία Μιχαηλίδου, η οποία αναφέρθηκε στην επιτυχία της Ημερίδας και τη στήριξη από την Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ, καθώς και τη στήριξη και προσφορά του χώρου από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

 

Επιπροσθέτως αναφέρθηκαν διάφορα σχόλια για την περαιτέρω ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού και υπήρξε δέσμευση από όλους να συνεχίσουμε τέτοιου είδους προσπάθειες συμπεριλαμβάνοντας και άλλους τομείς όπως την Ακτοπλοΐα, τα Υδροπλάνα, τον Ναυταθλητικό – Καταδυτικό τουρισμό.  Επίσης να υπάρξουν προσπάθειες για την αναβάθμιση πράσινων τουριστικών λιμένων, για την προσπέλαση μικρών νησιών εξελίσσοντάς τα σε νέους προορισμούς και για την προσβασιμότητα σε όλες τις παραλίες.

 

Καλοδεχούμενες όλες οι παρατηρήσεις και προτάσεις.

 

Θεόδωρος Κόντες

Επίτιμος Πρόεδρος ΕΕΚΦΝ,

Διευθυντής  της   MAJESTIC  INTERNATIONAL  CRUISES

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top