ΑΤΤΙΚΗ

COSPAR Athens 2022-Η Επιστημονική κοινότητα έχει την ευκαιρία να  «μοιραστεί» τις τρέχουσες εξελίξεις της επιστημονμικής έρευνας

COSPAR Athens 2022

Συνέντευξη Τύπου / παρουσίαση

σημαντικών ανακοινώσεων του Συνεδρίου

Mε τρεις σημαντικές προσωπικότητες ξεκίνησε η  ενημέρωση των ΜΜΕ στην συνέντευξη τύπου της COSPAR που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα στο PressRoom του Συνεδρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

Η επιλογή των ομιλητών έγινε από την Επιστημονική Επιτροπη της CosparAthens 2022 με στόχο να προβληθούν στο Διεθνές και Ελληνικό κοινό επίκαιρα θέματα που βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας. Δίνεται ετσι στην επιστημονική κοινότητα η ευκαιρία να  «μοιραστεί» με τον καθένα/καθεμία τις τρέχουσες εξελίξεις και μάλιστα με τρόπο απλό και κατανοητό. Τον συντονισμό της Συνέντευξης Τύπου ανέλαβαν ο έμπειρος Δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς και o Michael Buckley του JohnsHopkinsUniversity.

Παρουσιάσεις

Ημερα Ομιλητής/τρια Τίτλος στα Αγγλικά Τίτλος στα Ελληνικά
Τρίτη 21 Ιουλίου AndreiKounine Ten Years of Operating Alpha Magnetic Spectrometer on the International Space Station Δέκα χρόνια λειτουργίας του φασματόμετρου AMS στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμο
Τρίτη 21 Ιουλίου John Mather,

NobelLaureate

Hunting for Black Holes with JWST Αναζητώντας μαύρες τρύπες με το διαστημικό τηλεσκόπιο JamesWebb
Τρίτη 21 Ιουλίου ManuelRodrigues Results of the equivalence principle test in space by MICROSCOPE Αποτελέσματα του ελέγχου της αρχής της ισοδυναμίας στο Διάστημα από τον δορυφόρο MICROSCOPE

 

Tον λόγο πήρε πρώτος ο AndreiKounine,SeniorResearchScientist, MITDeputyPI, AMSExperiment, ο οποιος στην δεκάλεπτη παρουσίαση του αναφέρθηκε στα «Δέκα χρόνια λειτουργίας του φασματόμετρου AMS στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».Τα κύρια σημεία της παρουσίασης είναι τα ακόλουθα: « Η κοσμική αντιύλη και η ύλη έχουν ίση μάζα αλλά αντίθετο φορτίο, ενώ απορροφώνται από τη γήινη ατμόσφαιρα. Για τη μελέτη των ιδιοτήτων της αρχέγονης αντιύλης και της ύλης απαιτείται ένα μαγνητικό φασματόμετρο πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα.  Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS είναι μια ιδανική πλατφόρμα για θεμελιώδη έρευνα. Ο AMS είναι ένας ανιχνευτής σωματιδιακής φυσικής, όπως αυτοί του CERN, προσαρμοσμένος να λειτουργεί στον ISS.   Μέσα σε δέκα χρόνια, ο AMS έχει συλλέξει 200 δισ. κοσμικές ακτίνες, οδηγώντας σε νέες γνώσεις για το Σύμπαν. Τα σωματίδια αντιύλης (ποζιτρόνια και αντιπρωτόνια) παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προέρχονται από τις συγκρούσεις σωματιδίων σκοτεινής ύλης ή από νέα αστροφυσικά αντικείμενα.  Οι μελέτες του AMS για βαρύτερα σωματίδια αντιύλης ανοίγουν ένα νέο ανεξερεύνητο πεδίο. Η ακριβής και συστηματική μελέτη των κοσμικών πυρήνων (μέχρι ενέργειες πολλών τρισ. ηλεκτρονιοβόλτ) δείχνει ότι απαιτείται μια νέα, ολοκληρωμένη θεωρία για την κατανόηση της ύλης στο Σύμπαν.»

 

Ακολούθως ο JohnMatherSenior Project Scientist, JamesWebb Space Telescope, (Νόμπελ Φυσικής 2006) παρουσίασε διαδικτυακά το επικαιρο θέμα: «Αναζητώντας μαύρες τρύπες με το διαστημικό τηλεσκόπιο JamesWebb»  Όπως ανέφερε «Το διαστημικό τηλεσκόπιο JamesWebb της NASA, της ESA και της CSA, εκτοξεύθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021 με έναν πύραυλο Ariane 5 και άρχισε να λειτουργεί επιστημονικά, με πιθανή διάρκεια ζωής 20 ετών. Το τηλεσκόπιο και τα επιστημονικά του όργανα είναι καλύτερα από τις προβλέψεις, και έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί 5 πρώιμες παρατηρήσεις: το νεφέλωμα της Τρόπιδας (περιοχή αστρογένεσης), ο εξωπλανήτης WASP-96 b, το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα (πλανητικό νεφέλωμα), το κουιντέτο του Stephan (αλληλεπιδρώντες γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ενεργού γαλαξιακού πυρήνα), και το SMACS 0723 (γαλαξιακό σμήνος με βαρυτικούς φακούς και φάσματα πρώιμων γαλαξιών.

 

Ο ManuelRodriguesSenior Research Fellow, MICROSCOPE Project manager and Co-Investigator,μίλησε σχετικά με «τα αποτελέσματα του ελέγχου της αρχής της ισοδυναμίας στο Διάστημα από τον δορυφόρο MICROSCOPE» και τόνισε:  «Ο μικροδορυφόρος MICROSCOPE αναπτύχθηκε από την CNES και πέταξε από το 2016 έως το 2018. Το γαλλικό εργαστήριο αεροδιαστημικής ONERA, σε συνεργασία με το Observatoire de laCôted’Azur, ήταν υπεύθυνο για τον καθορισμό και την αξιοποίηση της επιστήμης. Τα γερμανικά ινστιτούτα ZARM και PTB συμμετείχαν αντίστοιχα στην επιστήμη και στην ανάπτυξη της μάζας ελέγχου με τη χρηματοδότηση του DLR, ενώ ο ESA παρείχε τους προωθητήρες ψυχρού αερίου του δορυφόρου. Το 2021, η επιστημονική ομάδα ολοκλήρωσε την επεξεργασία των δεδομένων και υπέβαλε 11 εργασίες στο επιστημονικό περιοδικό Classical and QuantumGravity και μία στο Physical Review Letters. Σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι η ευαισθησία της δοκιμής που δημοσιεύθηκε το 2017 έχει βελτιωθεί. Οι αποδείξεις για την παραβίαση ή μη της Αρχής της Ισοδυναμίας θα αποκαλυφθούν τον Σεπτέμβριο του 2022 σε συνέντευξη Τύπου.»

Μπορείτε να δείτε τα βιογραφικά και να αντλήσετε φωτογραφίες των συμμετεχόντων στην Συνέντευξη Τύπου εδώ

Φωτογραφίες των ομιλητών μπορείτε να βρείτε εδώ:

Φωτο 1, Φωτό 2,Φωτό 3, Φωτό 4

 

Υπενθύμιση

Το Συνέδριο που φέτος διοργανώνεται στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και DivaniCaravelHotel) από 16 έως 24 Ιουλίου 2022, δεν είναι ανοικτό στο κοινό, ωστόσο από την Τρίτη 21 έως και  την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιούνται καθημερινά συνεντεύξεις τύπου, που στόχο έχουν να παρουσιάσουν τις πλέον σημαντικές ανακοινώσεις του Συνεδρίου και να επιτύχουν την διάχυση της επιστήμης στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό.

 

YποστήριξηΓραφείου Τύπου

Εύη Γαρδίκη (Ίδρυμα Ευγενίδου) Τ.: 6977901950  e-mail: gardiki@eef.edu.gr

Λυσάνδρα Σώκκου (Ίδρυμα Ευγενίδου) Τ.:6945260219 e-mail: sokkou@eef.edu.gr

www.cosparathens2022.org  —  https://www.facebook.com/cosparathens2022

 

Χορηγοί

PlatinumSponsor: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Grand Sponsors: Diana Shipping Inc., Tsakos Energy Navigation,

Anthony E. Comninos Foundation, Laskaridis Shipping Co.

Silver Sponsor: Lockheed Martin

Bronze Sponsors: ΕλληνικόΚέντροΔιαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.),

ΊδρυμαΕυγενίδου, NASA

Sponsors:ΈνωσηΕλληνικώνΒιομηχανιώνΔιαστημικήςΤεχνολογίας&Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) &si-cluster, CNES, European Space Agency (ESA), Elsevier, Mitsui Bussan Aerospace, Planetek Hellas, The Johns Hopkins Applied Physics Laboratory

Official Supporter:  «This is Athens»

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top