?>
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά: Ημερίδα για την ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ Δ.Σ.Π. ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αναλυτικό Πρόγραμμα

https://www.dspeiraia.gr/article.asp?n=23033&p=

1.Η Δικαιοσύνη και η Δικηγορία έχουν μπει οριστικά στην ψηφιακή εποχή. Οι δικηγόροι οφείλουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής δικαιοσύνης και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της νομικής τεχνολογίας.

2.Ο ΔΣΠ ζητά από τους συναδέλφους να κινητοποιηθούν, να εφοδιαστούν άμεσα με ψηφιακή υπογραφή από τον οικείο Σύλλογό τους και να εκμεταλλευτούν κάθε δυνατότητα επιμόρφωσης στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών.

3.Η Πολιτεία, από την πλευρά της, οφείλει να συνδράμει με κάθε τρόπο στην ψηφιακή επιμόρφωση όλων ανεξαιρέτως των δικηγόρων και θα πρέπει να απόσχει από κάθε προσπάθεια άμεσης επιβολής αποκλειστικά ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε δικαστικές και εξωδικαστικές διαδικασίες. Κάτι τέτοιο θα ήταν σήμερα πολύ πρόωρο, καθώς απαιτείται μία μεταβατική περίοδος. Διαφορετικά, θα οδηγήσει ανεπίτρεπτα σε βίαιη εργασιακή περιθωριοποίηση μεγάλη μερίδα δικηγόρων που δεν έχουν ακόμη τα αναγκαία ψηφιακά μέσα και την αντίστοιχη ψηφιακή παιδεία.

4.Ο ΔΣΠ με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του προσπαθεί να παρέχει συνεχώς τα απαραίτητα εργαλεία στους δικηγόρους για να γίνουν πιο δυνατοί στην νέα ψηφιακή εποχή.

5.Στα πλαίσια αυτά, ο ΔΣΠ διοργανώνει, με δωρεάν συμμετοχή για όλους τους συναδέλφους και με χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης σε όσους εγγραφούν ως την έναρξή της (secretary@dspeiraia.gr), την 1η Ημερίδα για την Ψηφιακή Δικαιοσύνη και τη Νομική Τεχνολογία, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 15:00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Την οργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η Επιτροπή Πληροφορικής του ΔΣΠ με τους δικηγόρους Πειραιά Δημήτρης  Μελίδης(συντονιστή), Χρήστος Ηλιάδης , Διονύσιος Πλέσσας , Διονύσιος  Βραχάτης και Σωκράτης Βασιλειάδης σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιστημονικών Εκδηλώσεων με υπεύθυνη την Ισμήνη Ζώρζου.

  1. Η εκδήλωση είναι χωρισμένη σε δύο συνεδρίες.

Η πρώτη εστιάζει σε ζητήματα ιστορικής, νομικής και θεωρητικής φύσης και σε αυτή θα συμμετάσχουν οι Alexandros Dunkel Goules , σύμβουλος Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας Ε. Ε. στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Konstantinos Caesar Anagnostopoulos , δικηγόρος Πειραιά, Στέφανος Γκρίτζαλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, Georg Stawa μέλος Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δεύτερη συνεδρία εστιάζει στα Συστήματα και τις Πρακτικές Εφαρμογές της Ψηφιακής Δικαιοσύνης και σε αυτήν θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το portal της Ολομέλειας (Anastasios Smyrnis, Δικηγόρος Αθηνών), και τα Τμήματα Πληροφορικής του Εφετείου Πειραιά (Π.Μαρκάτος) και του Πρωτοδικείου Πειραιά (Evan Diamantis και Dimitris Chatzis).

7.Σημειώνεται ότι η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του ΔΣΠ και του Πανεπιστημίου Πειραιά που θα εκπροσωπηθεί από τον Πρύτανη Angelos Kotios, το οποίο θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή κοινής δράσης του Πανεπιστημίου της πόλης και του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα του Πειραιά.

Αρχική δημοσίευση από τον κ. Ηλία Ι.Κλάππα, Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top