?>
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Με τη στήριξη της Π.Αττικής η έκδοση του βιβλίου«Η Καταστροφή της Σμύρνης»,από την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής η έκδοση του βιβλίου του Ποιητικού  Διαγωνισμού με το θέμα «Η Καταστροφή της Σμύρνης», από  την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

Στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, ο Γ. Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Ιστορικό χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να διδαχθούν οι νεότερες γενιές για όλες τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός»

Την ανάγκη να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη της θηριωδίας που συντελέστηκε πριν από 100 χρόνια στη Σμύρνη που είχε ως συνέπεια το θάνατο αλλά και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, ως φόρος τιμής σε αυτούς που χάθηκαν, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας τη σχετική επετειακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, ο Γ. Πατούλης, στο κτίριο του ΕΒΕΠ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ποιητικού  Διαγωνισμού με το θέμα «Η Καταστροφή της Σμύρνης», από  την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, το οποίο εκδόθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας και απονεμήθηκαν διακρίσεις στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε στην εκδήλωση η Πρόεδρος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά Σ. Παυλάκου. 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας  ΕΒΕΠ κ. Δημήτρης Μαρκομιχάλης

 

ο κ. Μαρκομιχάλης στο βήμα

 

Χαιρετισμός ΕΒΕΠ για την 100ετή επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής

Το 1922, εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή και την άφιξη των Μικρασιατών Ελλήνων, μας καλεί σε αναστοχασμό και ομοψυχία, την οποία απαιτεί και η εποχή μας. Αναστοχασμό των γεγονότων που οδήγησαν σε ξεριζωμό των Ελλήνων από τα παράλια της Μικράς Ασίας, και όχι μόνο, αλλά και ομοψυχία που απαιτεί η εποχή μας καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα «γείτονα» που επιχειρεί αναθεωρητισμό αγνοώντας τις υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες που προσδιορίζουν τα γεωγραφικά σύνορα της χώρας μας, αλλά και τις νουθεσίες της διεθνούς κοινότητας προς την γείτονα να εγκαταλείψει την τακτική των εντάσεων και να επαναφέρει το κλίμα της καλής γειτονίας στο οποίο η Ελλάδα ευελπιστεί. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του για τα 100 χρόνια από τη «νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού» όπως ονομάζουν οι Τούρκοι την επέτειο του 1922, δεν απέφυγε τις εθνικιστικές και μισαλλόδοξες κορώνες κατά της Ελλάδας. Δεν απέφυγε επίσης να αποδώσει στους Έλληνες το κάψιμο και την καταστροφή όλων των πόλεων στα παράλια, και όχι μόνο, κατά την υποχώρηση, γεγονός οξύμωρο και ιστορικά αίολο, καθώς κανείς εχέφρων ακόμη και στην παραζάλη τις πίκρας από την βίαιη έξοδο δεν θα διανοείτο να καταστρέψει τον πολιτισμό τον οποίο ο ίδιος δημιούργησε. Η παραχάραξη της ιστορίας δεν είναι σημερινό φαινόμενο και είναι θλιβερό. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την ιστορία, για να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του…Αποτελεί χρέος μας λοιπόν, να διατηρήσουμε άσβεστες τις μνήμες ενός πολιτισμού που μπορεί να έχασε τον φυσικό του χώρο αλλά στοιχεία του πλούτισαν την πολιτιστική μας ιστορία και να προστατέψουμε την πολιτιστική κληρονομιά των Μικρασιατών. Η μνήμη είναι δύναμη και πηγή σοφίας. Οι λαοί που τιμούν την Ιστορία τους, έχουν μέλλον…Όλοι οι Έλληνες έχουμε ένα Μικρασιάτη πρόγονο στην οικογένεια μας και όλους για πάντα στις καρδιές μας.

Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δ. Καρύδης, μέλη του ΕΒΕΠ και άλλοι.

«Με βαθύτατη συγκίνηση βρίσκομαι απόψε μαζί σας σε αυτή τη σεμνή και συνάμα γεμάτη συμβολισμούς εκδήλωση, η οποία συμπίπτει με τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης και επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Εκατό χρόνια πέρασαν από τότε που ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκε βάναυσα από τις πατρογονικές εστίες του, σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας, που παραμένει ακόμα ατιμώρητο, με τους δράστες τους να είναι διαχρονικά προκλητικοί, εντείνοντας τις απειλές τους ακόμα και απέναντι στην ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους, έφεραν εδώ και μια ανεκτίμητη περιουσία: τον ανυπέρβλητο πολιτισμό τους, που για τρεις χιλιάδες χρόνια αποτέλεσε τη γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μέσα από ένα γόνιμο πάντρεμα, που μόνο το διαχρονικό ελληνικό πνεύμα μπορούσε να κάνει εφικτό.

Το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα, προϊόν της θαυμάσιας πρωτοβουλίας της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, αποτελεί έναν ξεχωριστό φόρο τιμής στις πατρίδες και τους ανθρώπους που χάθηκαν από την καταστροφική μανία όσων ακόμα και σήμερα απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Με ευαισθησία, συναίσθημα, προσωπική ματιά και κατάθεση ψυχής και βιωμάτων, οι συμμετέχοντες στον επετειακό διαγωνισμό μας υπενθυμίζουν μέσα από τη γλώσσα της ποίησης την οδυνηρή ιστορική περιπέτεια του Ελληνισμού, το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς που χάθηκαν αλλά και στις γενιές που έρχονται, υμνώντας παράλληλα τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη κουλτούρα μας.

Οφείλουμε όλοι να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη και να συμβάλλουμε ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιου είδους θλιβερά γεγονότα στο μέλλον. Είναι ευθύνη μας και ιστορικό χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να διδαχθούν οι νεότερες γενιές για όλες τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασε ο Ελληνισμός.

Θέλω να συγχαρώ θερμώς τους διοργανωτές του διαγωνισμού και της ωραίας αυτή εκδήλωσης. Να είστε σίγουροι, ότι η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίζει κάθε προσπάθεια που τιμά τον πολιτισμό, τη γλώσσα και αφυπνίζει την ιστορική μνήμη και την εθνική μας συνείδηση».

 

την εκδήλωση πλαισίωσε καλλιτεχνικά ο γνωστός πιανίστας κ.Δημήτρης Λαουτάρης

 

 

Από αρ. Κλαίρη Παπαγεροθέου (Piraeus365.gr) Σοφία Παυλάκου Πρόεδρος

Τον Σύνδεσμο Γυναικών Πελοποννήσου και Νήσων Αιγαίου εκπροσώπησαν η Πρόεδρος κ.Μαρία Καλογεράκου, Κλαίρη Παπά (Piraeus365.gr) ,Βάσω Γανωτοπούλου Γραμματέας του Συνδέσμου

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top