Πέμπτη , 13 Αύγουστος 2026
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Β. Κικίλιας: 10 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο με 85  Έλληνες ναυτικούς
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Β. Κικίλιας: 10 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο με 85  Έλληνες ναυτικούς

Β. Κικίλιας: 10 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο με 85  Έλληνες ναυτικούς – Σε διαρκή εγρήγορση ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Στη σημαντικότητα και στην κρισιμότητα της ναυτιλίας εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε  συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους, Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τη διεθνή ναυτιλία και κατ’ επέκταση, την παγκόσμια οικονομία, εξηγώντας ότι από τα Στενά του Ορμούζ διακινείται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και το 20% έως 25% του φυσικού αερίου, γεγονός που καταδεικνύει τη βαρύτητα και τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Όπως σημείωσε, έχουν ήδη καταγραφεί επιθέσεις με πυραύλους και drones κατά εμπορικών πλοίων, πλήγματα σε τρεις (03) λιμενικές εγκαταστάσεις και σε μία (01) υπεράκτια εγκατάσταση, τραυματισμοί ναυτικών και ένας (01) νεκρός ναυτικός, διευκρινίζοντας ότι τα περιστατικά αυτά δεν αφορούν πλοία ελληνικής σημαίας ή ελληνικών συμφερόντων. Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπήρξε πλήγμα με μικρές ζημιές σε ελληνόκτητο πλοίο, το οποίο συνέχισε την πορεία του.
Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στοχοποίηση ναυτικών, επισημαίνοντας ότι η ποντοπόρος ναυτιλία θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός πολεμικών συγκρούσεων, κάτι που δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία ελληνικής ναυτιλίας στην περιοχή, γνωστοποίησε ότι δέκα (10) πλοία ελληνικής σημαίας βρίσκονται εντός του Περσικού Κόλπου και πέντε (05) εκτός αυτού, ενώ συνολικά περίπου τριακόσια είκοσι πέντε (325) πλοία που συνδέονται με την Ελλάδα, αλλά είναι υπό ξένη σημαία, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Διευκρίνισε ότι στα δέκα (10) ελληνικά πλοία επιβαίνουν ογδόντα πέντε (85) Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι είναι καλά και υπάρχει συνεχής επικοινωνία μαζί τους, σημειώνοντας ότι ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου παραμένει σε διαρκή εγρήγορση.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται ψυχραιμία και ιδιαίτερη προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις, καθώς παραμένει άγνωστο τόσο το χρονικό διάστημα όσο και ο βαθμός κλιμάκωσης της κρίσης. Προειδοποίησε ότι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα προκαλούσε τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στη ναυτιλία και στο παγκόσμιο εμπόριο, σημειώνοντας ότι όσα πλοία συνεχίζουν να κατευθύνονται προς την περιοχή, παραμένουν εκτός των Στενών.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η προστασία των Ελλήνων που βρίσκονται στην περιοχή.

Related Articles

DryDel Shipping Proudly Continues Its Commitment to International Maritime Education!

We were excited to receive a special recognition for DryDel Shipping’s support...

DIANA SHIPPING: Received the Efkranti2025 Award for Sustainable Development in the Shipping Industry

We are proud to receive the #Efkranti2025 Award for Sustainable Development in...

VANOS: Safety depends on expert support that keeps every system ready when it matters most

Safety depends on expert support that keeps every system ready when it...

Η TUI Cruises διπλασιάζει τις πωλήσεις LBM στην Ευρώπη

Η γερμανική εταιρεία κρουαζιέρας TUI Cruises θα εντείνει τη χρήση υγροποιημένου βιομεθανίου...