ΚΟΙΝΩΝΙΑ

27 Ιανουαρίου:Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Από την Χριστίνα Τσιλιγκίρη

«Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Με την υπ. αριθμ. 3218/2004[2] ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».
Μαρτυρία του 93χρονου επιζώντα του Ολοκαυτώματος:

«Στην οικογένειά μας χωριστήκαμε, όπως μας διέταξαν. Ο θείος μου κι εγώ σε μια ομάδα, ο παππούς μου με τους γέρους και οι γυναίκες μαζί. Μόνο για την αδελφή μου, που ήταν ενάμιση χρόνο νεότερη από εμένα, ήμασταν διστακτικοί. Στο τέλος είπαμε να πάει με τις άλλες γυναίκες της οικογένειας, χωρίς να ξέρουμε ότι την καταδικάσαμε, με την απόφασή μας αυτή, σε άμεσο θάνατο»

Σήμερα, θυμόμαστε τις ιστορίες όσων χάθηκαν στη φωτιά μιας άκρως επικίνδυνης ιδεολογίας. Μια φωτιά που συνεχίζει, δυστυχώς, να σιγοκαίει στις καρδιές κάποιων λίγων νοσταλγών, αλλά και βρίσκει γόνιμο έδαφος σε εύπλαστες ηλικίες. Για αυτό, και η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως μια μόνιμη υπενθύμιση. Για να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα! Και, πρωτίστως, για να βρεθούν η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός στη θέση που τους αρμόζει…στον κάλαθο της ιστορίας!»

Η κ.Τσιλιγκίρη  είναι:

Πρόεδρος  Σ.Ε.Φ.

Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Β’ Πειραιά

Οικονομικός Σύμβουλος MSc

 

�Project Manager for EU Programs

�Owner & Founder of CJT

�Director in Sports & People with Disabilities

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top