ΚΟΙΝΩΝΙΑ

31 Ιανουαρίου-Η Κρίση των Ιμίων- Τιμή στους ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού

1996 – Κρίση των Ιμίων: Στις 05:30, ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη Φρεγάτα Ναβαρίνον για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε και τα τρία μέλη του πληρώματος, υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

Τιμή και δόξα στους ήρωες   του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Δήλωση του βουλευτή και επίτιμου Διοικητής ΑΣΔΕΝ   κ.Νικόλαου Π. Μανωλάκου:

«Οι ήρωες πεθαίνουν νέοι. Κι ύστερα γίνονται δυσβάσταχτο βάρος για τις επόμενες γενιές. Γιατί πρέπει να φανούν αντάξιοι τους. Αθάνατοι!»

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Στρατηγό κ.Μανωλάκο την προηγούμενη χρονιά έτος 2020 να καταθέτει στεφάνι στον Πειραιά.

 

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, ο οποίος «έπεσε» κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα στη διάρκεια της κρίσεως των Ιμίων, την 31 η Ιανουαρίου 1996, ως πλήρωμα του ελικοπτέρου τύπου ΑΒ-212ASW «ΠΝ-21», μαζί με τους τότε Υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση και Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Δήμο Πειραιά μπροστά στον αδριάντα του, στην Τερψιθέα όπου  υπάρχει και ο Ανδριάντας του. Όσα χρόνια και να περάσουν, το τραγικό αυτό περιστατικό που βύθισε στο πένθος τις οικογένειες των αξιωματικών μας, τις ένοπλες δυνάμεις και ολόκληρη τη χώρα, δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ειδικά για την πόλη μας, τον Πειραιά η απώλεια ήταν τεράστια, καθώς χάθηκε ένας συμπολίτης μας, ένα παλικάρι 31 ετών, γεμίζοντας την οικογένειά του, αλλά και όλη την πόλη  με θλίψη.

Ημέρες μνήμης και τιμής των τριών λαμπρών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που υπερασπίστηκαν τη συνοριακή υπόθεση της Ελλάδας με τόλμη και γενναιότητα.  Ημέρες μαύρες για το Πολεμικό Ναυτικό,  αλλά και για όλη την Ελλάδα. Ημέρες βέβαια που η θυσία τους σφράγισε ανεξίτηλα την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια και κατέστησε σαφές σε όλους ότι στο Αιγαίο δεν θα υπάρξουν οι γκρίζες ζώνες. Υπάρχει  μια μόνιμη, από πλευράς
Τούρκων, αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας σε μεγάλο αριθμό βραχονησίδων, αλλά  και νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, συνεχείς προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως και επικίνδυνες, που προσβάλλουν τις βασικές έννοιες της ναυτοσύνης.

Η Ελλάδα τηρεί με απόλυτο σεβασμό το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις που είναι υπεράνω των εσωτερικών σκοπιμοτήτων κάθε χώρας. Ακραίες δηλώσεις ηγετών της γείτονας χώρας προκαλούν, κατά καιρούς, κρίσεις και δυσχεραίνουν την επίλυσή τους.  Καμία όμως από αυτές δεν πρέπει να υποβαθμίζεται ούτε να αναβαθμίζεται.  Χρειάζεται πάντα ψυχραιμία, σύνεση και νηφαλιότητα.  Όλα τα ζητήματα πρέπει και μπορούν να λύνονται με ειρηνικό τρόπο.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κρίση των Ιμίων

Κρίση των Ιμίων ονομάζεται συμβατικά η ένοπλη αμφισβήτηση της Ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1996 από την Τουρκία, με αφορμή την προσάραξη πλοίου στις βραχονησίδες των Ιμίων. Κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης αυτής κρίσης, οι δύο χώρες μετέφεραν στρατιωτικές δυνάμεις (κυρίως ναυτικές) γύρω από τα Ίμια και τις ανέπτυξαν φτάνοντας κοντά στην ένοπλη σύρραξη. Τελικά με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ, η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους.

Την εποχή της κρίσης αυτής πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κώστας Σημίτης. Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γ. Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χ. Λυμπέρης, ενώ πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ και υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Αφορμή της κρίσης ήταν η αμφισβητούμενη από την Τουρκία εγκυρότητα ενός προσαρτήματος της Ιταλοτουρκικής Σύμβασης του 1932 που καθόριζε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των Ιταλικών Δωδεκανήσων και των ακτών της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε το προσάρτημα ως νομικά άκυρο, με την αιτιολογία ότι δεν είχε κατατεθεί στην Κοινωνία των Εθνών στη Γενεύη. Αυτό, σύμφωνα με την τουρκική θέση, σημαίνει ότι η κυριαρχία σε έναν άγνωστο αριθμό μικρών νησίδων και βραχονησίδων στα Δωδεκάνησα παραμένει απροσδιόριστη και πρέπει να καθοριστεί με κάποια καινούργια σύμβαση. Αντίθετα, η ελληνική θέση υποστήριξε ότι το εν λόγω προσάρτημα παραμένει έγκυρο.

Περί τις τελευταίες ώρες της κρίσης, τρεις Έλληνες αξιωματικοί, του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν την ζωή τους όταν το ελικόπτερο όπου επέβαιναν κατέπεσε στην θάλασσα. Το ατύχημα αποδόθηκε σε τεχνικά αίτια και την κόπωση του πληρώματος [εκκρεμεί παραπομπή]. Η τουρκική πλευρά δεν ανέφερε απώλειες.

Καθ’όλη τη διάρκεια της κρίσης φάνηκε η μεγάλη δυσπιστία του Σημίτη προς την ηγεσία της Ε.Υ.Π. (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) και των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως γράφει Το Βήμα: «Οι αξιωματικοί αυτοί είχαν μάθει να λειτουργούν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος λάτρευε τις συσκέψεις με στρατιωτικούς, τις υπηρεσίες από κλειστές πηγές και τη διαχείριση κρίσεων όπως εκείνη του Μαρτίου του 1987. Ο κ. Σημίτης τους θεωρούσε «ανδρεϊκούς», ξένους στη δική του κουλτούρα και ύποπτους για το στήσιμο παγίδων τις κρίσιμες εκείνες ώρες.»

Από αυτή την κρίση δεν βγήκε κερδισμένη ούτε η Τουρκία, που ισχυριζόταν ότι τα Ίμια της ανήκουν, ούτε η Ελλάδα η οποία αναγκάστηκε να αποσύρει τους στρατιώτες της. Ουσιαστικός παράγοντας και κερδισμένη πλευρά υπήρξαν οι ΗΠΑ.

Η επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε το έτος 2020

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top