Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Θ. Μιχαλάκης στο eea.gr: Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της οπτικής
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Μιχαλάκης στο eea.gr: Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της οπτικής

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, κ. Θωμάγγελος Μιχαλάκης, μιλά στο eea.gr για την ανησυχία που προκαλεί στον κλάδο η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, και ζητά μία σειρά από ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου σας;

Το υψηλό ενεργειακό κόστος που έχει επιφέρει τεράστιες αυξήσεις στην αγορά των προϊόντων, των λειτουργικών εξόδων και των μεταφορικών σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τη 10ετή οικονομική κρίση και την πανδημία καθώς και η δραματικά μειωμένη αγοραστική δύναμη ρίχνουν “βαρύ πέπλο” στα καταστήματα μας που βρίσκονται πλέον στα όρια βιωσιμότητας.

 

Πώς κρίνετε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση;

Τα μέτρα στήριξης κινούνται μεν στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν διότι θα έχουν διάρκεια μόνο μερικών μηνών, δεδομένου ότι στηρίζονται στον ήδη επιβαρυμένο κρατικό προϋπολογισμό.

 

Οι προβλέψεις συγκλίνουν σε πληθωριστικές πιέσεις άνευ προηγουμένου και οι προοπτικές για την αποκλιμάκωση του κύματος ακρίβειας προμηνύονται δυσοίωνες.

Οι επιχειρήσεις οπτικών, που θα καταφέρουν να επιβιώσουν, για να μπορέσουν να διαδραματίσουν το ρόλο τους στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας και να βοηθήσουν στην ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών αλλά και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας θα πρέπει να ενισχυθούν και να απαλλαγούν από τα βαρίδια του παρελθόντος.

 

Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση τους;

Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού (ανάλογα με τον τζίρο των επιχειρήσεων μας) για τις εμπορικές συναλλαγές και τα τραπεζικά ιδρύματα να  χρηματοδοτήσουν επιτέλους τις επιχειρήσεις μας με κριτήριο την απόδοση της επένδυσης.

 

Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να επιταχυνθούν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων ΕΣΠΑ χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις.

Να ενισχυθεί η επιδότηση στην ενέργεια και να αφαιρεθούν τα τέλη και οι φόροι υπέρ τρίτων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος τόσο για τις ατομικές επιχειρήσεις όσο και τις εταιρείες ως αντισταθμιστικό μέτρο στην απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων μας.

 

Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της πώλησης απομιμητικών προϊόντων και να σταματήσει η ηλεκτρονική πώληση οπτικών ειδών όταν δεν συνδέεται με φυσικό κατάστημα που λειτουργεί με υγειονομικά υπεύθυνο Οπτικό – Οπτομέτρη και να ελεγχθούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν παρανόμως ιατροτεχνολογικά προϊόντα (πολλά από τα οποία είναι απομιμητικά!) και δεν αναφέρουν αριθμό αδείας, τη γεωγραφική διεύθυνση της έδρας και την καταχώρηση τους στο ΓΕΜΗ.

 

Τέλος, υπάρχει επιτακτική ανάγκη επέκτασης του μειωμένου ή υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. και στον επαγγελματικό μας κλάδο, δεδομένου ότι η όραση αποτελεί την πολυτιμότερη αίσθηση του ανθρώπου, και αναμφισβήτητα εντάσσεται στα είδη βασικών πρώτων αναγκών, και όχι στα είδη πολυτελείας, πολλά από τα οποία απολαμβάνουν χαμηλότερων συντελεστών!

Και ενώ, λοιπόν, γίνεται πρόβλεψη (Παράρτημα ΙΙΙ του Ν.2859/2000) για μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α στην ευρύτατη κατηγορία των φαρμακευτικών/ιατροτεχνολογικών προϊόντων, για εξίσου μειωμένο συντελεστή σε συσκευές και προϊόντα που βοηθούν στην αναπλήρωση μιας έλλειψης, όπως ενδεικτικά αναφέρεται η αίσθηση της ακοής, καμία πρόβλεψη για την εφαρμογή των ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων δεν έχει γίνει στο νομοθετικό καθεστώς του Φ.Π.Α. αναφορικά με τα γυαλιά οράσεως, τους φακούς επαφής, τα υγρά καθαρισμού – συντήρησης και των βοηθημάτων χαμηλής όρασης, τα οποία εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς κανονικού συντελεστή Φ.Π.Α. 24%.

Τουλάχιστον το 37% του πληθυσμού (πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες) είναι μύωπες και ένα 20% υπερμέτρωπες. Αυτό σημαίνει ότι 5εκ. Έλληνες έχουν ανάγκη διορθωτικών γυαλιών. Επιπλέον οι μισοί από αυτούς χρειάζονται και πρεσβυωπικά γυαλιά για τη διόρθωση της κοντινής τους όρασης (το 44% του πληθυσμού της χώρας σήμερα έχει ηλικία άνω των 45 ετών). Υπάρχουν δε ασθενείς με υψηλές αμετρωπίες που χρησιμοποιούν φακούς επαφής και κάποιοι που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης όπως αυτοί με κερατόκωνο και άλλες παθήσεις του κερατοειδούς και κάποιοι με σοβαρές παθήσεις της ωχράς που κάνουν χρήση εξειδικευμένων προϊόντων και βοηθημάτων.

 

Η νομοθετική πρωτοβουλία μείωσης του ΦΠΑ θα επιφέρει πτώση των τιμών των αγαθών μας, μείωση το κόστους που επιβαρύνονται οι ασθενείς, θα αυξήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον και θα αποτελέσει μέτρο ανάκτησης εσόδων.

Η Ομοσπονδία γίνεται καθημερινά αποδέκτης της αγωνίας και της απόγνωσης των συναδέλφων μας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οπτικών , πίσω από τις οποίες βρίσκονται άνθρωποι και οικογένειες, αποτελούν ένα δυνατό κρίκο στην αλυσίδα της οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλουν σημαντικά στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας, έχουν σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Πηγή Επαγγελματικό  Επιμελητήριο Αθηνών  https://www.eea.gr/

 

Related Articles

Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος ΕΕΕ: «Ως ελληνικός εφοπλισμός συμβάλλουμε με έργα που θα προσφέρουν ακόμα καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες

Εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την παρουσίαση του σχεδίου αποκατάστασης...

Απάντηση του ΥΝΑΝΠ σε δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε δηλώσεις του Αρχηγού της...

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029   Το Εμπορικό...

Επιστημονική Εκδήλωση της Ομάδας Δικαιοσύνης του ICCWOMENHELLAS για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιστημονική Εκδήλωση της Ομάδας Δικαιοσύνης του ICCWOMENHELLAS για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο...