Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Home SLIDER Propeller Club: Υποδέχτηκε 150 νέα μέλη-Επίτιμο μέλος ο Πόλυς Χατζηιωάννου
SLIDERΝΑΥΤΙΛΙΑ

Propeller Club: Υποδέχτηκε 150 νέα μέλη-Επίτιμο μέλος ο Πόλυς Χατζηιωάννου

Πόλυς Χατζηιωάννου: Η Ναυτιλία είναι μια ιστορία που διαρκώς διορθώνεις τα λάθη που κάνεις

 

Ο κ.Πόλυς Βάσου Χατζηιωάννου, με καταγωγή από την Κύπρο,  ήταν ο  επίσημος προσκεκλημένος του Propeller of Piraeus ο οποίος αναγορεύτηκε και επίτιμο μέλος του Club, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Απρίλιο του 2023. Ο Κύπριος εφοπλιστής παρέλαβε το τιμητικό δίπλωμα από τον Πρόεδρο του  Club κ.Κωστή Φραγκούλη, παρουσία του Πρέσβη   των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ.Τζόρτζ Τσούνη.

Ο κ.Χατζηιωάννου είναι παραδοσιακός πλοιοκτήτης με σύνθημα της εταιρείας του «Πρώτα η ασφάλεια» και  διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στην χρηματαγορά της Νέας Υόρκης, Safe Bulkers. Ξεκίνησε  την ομιλία του με μια αναδρομή στο παρελθόν,αναφέρθηκε στη σταδιοδρομία του από το  1988 μέσω της οικογενειακής ναυτιλιακής  Alassia, που κληρονόμησε από τον πατέρα του Βάσσο, ξεκίνησαν  όπως μας περιέγραψε, με μικρά και παλαιότερα πλοία, τις προσπάθειες προσαρμογής στην περιβαλλοντική νομοθεσία Oil Pollution Act που εισήχθη στις ΗΠΑ το 1990 και στο Διεθνή Κώδικα Διαχείρησης ISM το 1993. Μίλησε για τις δυσκολίες ανεύρεσης κατάλληλων μεταχειρισμένων πλοίων την εποχή εκείνη και την απόφαση του να προχωρήσει στη ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων στη Νότια Κορέα και πιο συγκεκριμένα στα ναυπηγεία της Samsung.

 

Μίλησε για τις δυσκολίες ανεύρεσης κατάλληλων μεταχειρισμένων πλοίων την εποχή εκείνη και την απόφαση του να προχωρήσει στη ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων στη Νότια Κορέα και πιο συγκεκριμένα στα ναυπηγεία της Samsung.Μίλησε για την «Ανθεκτικότητα των εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών στο διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό παγκόσμιο περιβάλλον».

Εξέφρασε την άποψή του για την επιλογή της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα στις εκλογές για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού:

«Εγώ δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα κακώς στήριξε τον Τούρκο υποψήφιο. Πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση που στήριξε τον Τούρκο να διεκδικήσει της θέση του  γ.γ. του ΙΜΟ. Γιατί αυτό φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες».  Προσέθεσε δε ότι:  «η Κύπρος για τους λόγους που γνωρίζουμε δεν μπορεί να τον στηρίξει. Θα στηρίξει τον ευρωπαίο υποψήφιο».

Ωστόσο, τόνισε, ότι η Ελλάδα την κατάλληλη στιγμή, πιστεύει ότι θα ¨ρίξει στο τραπέζι» και το θέμα της Κύπρου, (σ.σ. όσον αφορά την ναυτιλία).  «Πρέπει να τεθεί το θέμα όταν έρθει κατάλληλη στιγμή, και πιστεύω ότι θα το κάνει, γιατί η ελληνική διπλωματία είναι αρκετά έμπειρη, πως θα βάλουμε Τούρκο γ.γ. του ΙΜΟ όταν τα λιμάνια της χώρας του, είναι κλειστά, για μια ευρωπαϊκή σημαία όπως είναι η Κυπριακή σημαία. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό θέμα το οποίο έχει προεκτάσεις και στο θέμα της διέλευσης του Βοσπόρου, για την μεταφορά των Ουκρανικών σιτηρών, (κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας), συμπλήρωσε ο κ. Χατζηιωάννου,  και προσέθεσε ότι γίνονται έλεγχοι, για παράδειγμα για παράνομη μεταφορά όπλων, αλλά στα κυπριακά πλοία δεν ανεβαίνουν γιατί «σου λένε ότι κάνουν εμπάργκο. Αυτό το πράγμα πρέπει να συζητηθεί σε ένα πακέτο θεμάτων όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή»

Το “παρών” έδωσε και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος.

 

Από αριστερά ο Πρέσβης κ. Κενεβέζος με τον κ. Χατζηιωάννου

 

Επίσης, στη διάρκεια της εκδήλωσης Member’s Day έγιναν δεκτά 150 νέα μέλη.

To Propeller Club παραμένει ένας σύγχρονος τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων όχι μόνο μεταξύ των μελών του , αλλά και μεταξύ των σημαντικότερων φορέων και θεσμών γύρω από τη ναυτιλία, το εμπόριο, την οικονομία και την ασφάλεια στη θάλασσα. Είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ η φιλανθρωπική του δράση παραμένει πάντοτε πλούσια και πάντοτε ουσιαστική. Επί 88 χρόνια το Propeller Club Πειραιά στηρίζει τους ανθρώπους της ναυτιλίας που αποτελούν μια παγκόσμια υπερδύναμη και βασική κινητήριο δύναμη της Ελλάδας.»

Η εταιρεία Black Rope, έγινε μέλος του Propeller Club, από αρ. Χρήστος Λεούσης, Αριστείδης Δεληγιάννης, ο πρόεδρος του Propeller  κ.Κωστής Φραγκούλης, Βασίλης  Γιαννόπουλος.

 

Από αριστερά Πόλυς Χατζηιωάννου, Νίκος Τσαβλίρης  TSAVLIRIS SALVAGE

 

Ο Πρόεδρος κ.Κωστής Φραγκούλης με την  Κλαίρη Παπά (Piraeus365.gr)

 

Πόλυς Χατζηιωάννου, Κλαίρη Παπά (Piraeus365.gr)

 

 

Related Articles

ΟΛΠΑ.Ε.:  Συμμετοχή στην 1η Έκθεση “Logistics&TransportsThessaloniki Expo”

Η ΟΛΠ Α.Ε. συμμετείχε ως εκθέτης στην 1η Έκθεση «Logistics&TransportsExpo» που διεξήχθη...

Η Diana Shipping Inc. Ανακοινώνει το συμβόλαιο Time Charter για το m/v PS Palios

ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ, 18 Απριλίου 2024 – Η Diana Shipping Inc. (NYSE: DSX),...

΄΄ENERGY SAVING DEVICES / PROPELLERS΄΄από το Chios Marine Club & την Piraeus Marine Services S.A.

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΄΄ENERGY SAVING DEVICES / PROPELLERS΄΄ 17 Απριλίου 2024, Auditorium Ομίλου Αγγελικούση   Την Τετάρτη 17/04/2024, πραγματοποιήθηκε...

Έκδοση Κανονισμού Αρχών και Λειτουργίας του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.)

Έκδοση Κανονισμού Αρχών και Λειτουργίας του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) Ανακοινώνεται ότι,...