Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πρόταγμα ο ανθρώπινος παράγοντας και η εργασιακή ειρήνη στη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με το Ε.Β.Ε.Π.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Πρόταγμα ο ανθρώπινος παράγοντας και η εργασιακή ειρήνη στη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με το Ε.Β.Ε.Π.

Με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ΒασίληςΚορκίδης, συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις εκείνες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του επιχειρείν και, συνακόλουθα, στην τόνωση της απασχόλησης, με επίκεντρο τις ρυθμίσεις που θα φέρει το υπουργείο με νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το Ε.Β.Ε.Π. κατέθεσε υπόμνημα 13 σημείων στον υπουργό, στο οποίο και περιγράφονται μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου, με αιχμή την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και εργατικού δυναμικού με ψηφιακές και ενεργειακές δεξιότητες, την υπερωριακή απασχόληση και το συνταξιοδοτικό. Στο ίδιο υπόμνημα, περιγράφεται και η πρόταση του Επιμελητηρίου, για αναγνώριση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος σε θεσμικό κοινωνικό εταίρο, ως τριτοβάθμιο όργανο των Περιφερειακών Επιμελητηριακών Συμβουλίων και των 59 Επιμελητηρίων της χώρας, χωρίς να λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση και με σκοπό να βοηθήσει στη δημιουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΑΕ), υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της ψηφιακής κάρτας εργασίας με αφορμή και τις σχεδιαζόμενες σημαντικές αλλαγές στο μέτρο, καθώς και παροχή κινήτρων για την εφαρμογή του από τις επιχειρήσεις, αλλά και στις ιδιαιτερότητες εφαρμογής στη ναυτιλία.
Με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που πλήττονται από προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά, η κατάργηση της ανάρτησης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μιας σειράς εντύπων, για τις επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων δεν διαθέτει καν τμήμα λογιστηρίου και που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν ταχύτερα την ψηφιακή κάρτα εργασίας,κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π.

Επιπροσθέτως, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τον ΕΦΚΑ αλλά και οι ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό, με επίκεντρο εκείνες που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες συνταξιούχους, που συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση και τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει να επιφέρει στο εργασιακό πεδίο με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Σεπτέμβριο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σημειώνοντας ότι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε μια σειρά επί μέρους εργασιακών θεμάτων με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας θα συμβάλουν θετικά στην τόνωση του επιχειρείν και συνακόλουθα στην απασχόληση.

Η οικονομία είναι κυκλική, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κορκίδης και η ενδυνάμωση των «κρίκων της» θα συμβάλει στην γενικότερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που είναι και το ζητούμενο, αλλά και την εργασιακή ειρήνη ως προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των επενδύσεων. Προϋπόθεση όλων είναι κάθε συζήτηση και σχεδιασμός να έχει πρόταγμα τον ανθρώπινο παράγοντα.

 

Στη φωτογραφία Δ.Φωτεινάκης, Ν.Μαυρίκος , Ε.Κορωνάκη, Κ.Αχλαδίτης, Β.Κορκίδης, Α.Γεωργιάδης

Related Articles

ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ: Διεξαγωγή Αγώνων Στρατιωτικών Σχολών ΕΔ & ΣΑ

ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ Ν. ΑΓΩΓΗΣ Πειραιάς, 9 Απριλίου 2024...

1ο Beauty show 2024

Από την  Ευγενία Μπαρμπαγιάννη,  Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο σε θέματα εθελοντισμού. Για πρώτη...

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ στον Πειραιά: “Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Πονηρός Λύκος”

“Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Πονηρός Λύκος” (Βασιλική Αγγέλη + Ηλίας Τσούμπελης) σας...

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,παρουσιάζει το Πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro coro

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά / Municipal Theatre of Piraeus στο πλαίσιο του...