ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΒΕΠ: Εκκίνηση β’ εξαμήνου με προσδοκίες ανάκαμψης και σημαντικά επενδυτικά έργα

Αρκετές σημαντικές επενδύσεις προχωρούν με αποφασιστικά βήματα για να ξεκινήσουν άμεσα, συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής ανάπλασης στην παραλία στο Ελληνικό, στη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας και στο πανελλαδικό δίκτυο ευρυζωνικής διασύνδεσης. Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτύχει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης κατά μέσο όρο 4% για να στηρίξει τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της έως το 2025, παρά το γεγονός της μετάλλαξης «Δ, που αλλάζει τις προσδοκίες για τα τουριστικά έσοδα το 2021.

  • Μακροοικονομικά

Η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας συνεπάγεται μια επιστροφή σε μια ισχυρή ανάπτυξη που θα προσθέσει 50 δις ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ έως το 2025. Προβλέπει επίσης να αφήσει πίσω τα πανδημικά ελλείμματα, μια άμεση μείωση των NPEs των τραπεζών σε μονοψήφια ψηφία και την εξασφάλιση επενδυτικού βαθμού για τα ελληνικά ομόλογα έως τα μέσα του 2023. Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να επιτύχει σταθερούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης κατά μέσο όρο 4% στον προβλεπόμενο ορίζοντα της περιόδου 2022-2025, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την προοπτική ανοδικής αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης του τρέχοντος έτους. Η Ελλάδα διπλασίασε σχεδόν το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού της υπολοίπου τον Απρίλιο, φθάνοντας τα 9,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 4,9 ευρώ για τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, το ταξιδιωτικό υπόλοιπο μειώθηκε στα 28,8 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας πτώση -86%. Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το Μάιο δείχνουν αύξηση της ανεργίας κατά 83.000 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας που δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν 202.000 εργαζόμενους επί του παρόντος σε αναστολή συμβάσεων. Οι 290.000 εταιρείες που έλαβαν τον τελευταίο γύρο επιστροφών προκαταβολής φόρου είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τα επίπεδα του προσωπικού τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ της Ελλάδας υποχώρησε στο 64% του μέσου όρου της ΕΕ με βάση την αγοραστική δύναμη του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν την επίδραση της πανδημίας στα τακούνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ της Ελλάδας ήταν στο 95% του μέσου όρου της ΕΕ το 2009.

  • Ομόλογα Ελληνικής Κυβέρνησης

Οι αναλυτές βλέπουν την Ελλάδα να εκδίδει ομόλογα έως 3,5 δις ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υπερβαίνοντας τους στόχους της στρατηγικής του χρέους. Η Citi βλέπει την Ελλάδα να ανοίξει ξανά το βιβλίο για το πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Μάιο, επεκτείνοντας το μέγεθός της κατά 1 δις ευρώ σε 4 δις ευρώ. Η JP Morgan, από την άλλη πλευρά, αναμένει από την Ελλάδα να εκδώσει 3,5 δις ευρώ προς μια συνολική στρατηγική χρέους 15 δις ευρώ το 2021.

  • Επενδύσεις

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της περιόδου 2021-2025 με προϋπολογισμό 10 δις ευρώ χρηματοδοτούμενο από ιδίους πόρους. Το υπουργείο εξετάζει επίσης την απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης ώστε τα έργα να πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για να λάβουν τις απαραίτητες εκκαθαρίσεις και να αποσυνδεθούν εγκαίρως.

  • Ψηφιοποίηση

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προσκαλέσει δεσμευτικές προσφορές για το έργο Ultra-Fast Broadband (UFBB), μία από τις μεγαλύτερες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη με προϋπολογισμό 870 εκατ. ευρώ. Ο στόχος του έργου, το οποίο αποτελεί μέρος του σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού της κυβέρνησης, είναι να δημιουργήσει 750.000 συνδέσεις στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας στα 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου της ΕΕ «Συνδεσιμότητα για μια Ευρωπαϊκή Εταιρεία Gigabit».

  • Ελληνικό

Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταφορά της «Hellinikon SA» στην Lamda Development, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην Ελλάδα. Το έργο αστικής ανάπλασης του Ελληνικού αναμένεται να αποφέρει επενδύσεις 8 δις ευρώ και να δημιουργήσει 75.000 μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας, προσθέτοντας 2,4% στο ελληνικό ΑΕΠ.

  • Μεταφορές & Logistics

Ο φορέας εκμετάλλευσης σιδηροδρομικών υποδομών ΕΡΓΟΣΕ ολοκλήρωσε τη φάση ΙΙ του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο, ανοίγοντας το δρόμο για να γίνει ο πρώτος ολοκληρωμένος κόμβος εφοδιαστικής στην Ελλάδα. Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 60,2 εκατ. ευρώ, θα ενσωματώσει τους διάφορους κλάδους του σιδηροδρομικού δικτύου και θα το συνδέσει με το λιμάνι του Ικονίου, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και το οδικό δίκτυο. Η EΡΓΟΣΕ πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό έργων δικτύου αξίας 4 δις ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο. Η εταιρεία σχεδιάζει έξι μεγάλα στρατηγικά έργα που έχουν σχεδιαστεί για την αναβάθμιση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου και τη βελτίωση των συνδέσεων με άλλους τρόπους μεταφοράς, θέτοντας τα θεμέλια για την Ελλάδα να γίνει περιφερειακός κόμβος μεταφορών. Η συμφωνία για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας συνήφθη μεταξύ της Αττικό Μετρό ΑΕ και της κοινοπραξίας Avax-Ghella-Alstom. Το έργο 1,2 δις ευρώ θα προσθέσει 13 χλμ τροχιάς και 15 νέους σταθμούς στο δίκτυο και θα χρειαστούν οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί.

  • Τράπεζες – Χρηματιστήριο

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank κατά 800 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία με τη τιμή ανά μετοχή να κλείνει στο 1 ευρώ. Το HFSF, το οποίο κατέχει σήμερα ποσοστό 10,95% για λογαριασμό του ελληνικού κράτους, συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά στοχεύει να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του στο 9%.

Με βαριές τραπεζικές απώλειες υποχώρησε περίπου 1% ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 885 μονάδες.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

NEWSLETTER 02.7
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top