ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΒΕΠ: Επιβεβαίωση αναβάθμισης της οικονομίας σε ΒΒ & κατάταξη της Ελλάδας στη κορυφή 10 ευρωπαϊκών χωρών για επενδύσεις

Η Ελλάδα ξεπέρασε το τελικό εμπόδιο για να λάβει τα πρώτα κεφάλαια ανάκαμψης από την ΕΕ, με 12 έργα έτοιμα να ξεκινήσουν και μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Επιβεβαιώθηκε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε BB, με μια πρόβλεψη ανάπτυξης για το τρέχον έτος. Η Fitch Ratings διατήρησε την πιστοληπτική της ικανότητα για την Ελλάδα στο BB με σταθερές προοπτικές, αλλά αύξησε την πρόβλεψη ανάπτυξης του 2021 στο 4,3% από την προηγούμενη εκτίμησή της στο 3%. Οι αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τα υψηλά επίπεδα NPL και ο μεγάλος όγκος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και του εξωτερικού χρέους αναφέρθηκαν ως οι λόγοι για να διατηρηθεί η οικονομία δύο βαθμούς κάτω από το επενδυτικό επίπεδο. Το ΔΝΤ έχει εκδώσει μία από τις πιο συντηρητικές προβλέψεις ανάπτυξης για την Ελλάδα μεταξύ διεθνών ιδρυμάτων και αναλυτών, τοποθετώντας το σε 3,3% για το 2021 και 5,4% για το 2022. Τα στοιχεία είναι επίσης χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης 3,6% και 6,2% αντίστοιχα.
• Ταμείο Ανάκαμψης
Η τελική έγκριση από το ECOFIN ξεκλείδωσε την εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 4 δις ευρώ από την ΕΕ. Η πρώτη τακτική δόση 3,5 δις ευρώ, η οποία θα εκταμιευτεί στο τέλος του έτους, εξαρτάται από τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες. Ανακοινώθηκαν τα πρώτα 12 έργα του προγράμματος ανάκαμψης της Ελλάδας 2.0, με προϋπολογισμούς συνολικού ύψους 1,4 δις ευρώ. Η πλειοψηφία επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό των κρατικών υποδομών και στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά περιλαμβάνονται επίσης η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και η αποκατάσταση της Ακρόπολης. Η Ελλάδα έχει υποβάλει το σχέδιό της για τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ 2021-2027 και αναμένεται να λάβει έγκριση έως τα τέλη Ιουλίου. Το νέο πακέτο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει 20,9 δις ευρώ πόρων της ΕΕ και 5,9 δις ευρώ σε εθνική συμμετοχή.
•Μεταφορές & Logistics
Ο Πειραιάς κατέκτησε την 8η θέση στο Δείκτη Ανάπτυξης Διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου Xinhua-Baltic των μεγαλύτερων παγκόσμιων κέντρων ναυτιλίας. Η έκθεση σημειώνει τη σημαντική παρουσία της Ελλάδας στον ναυτιλιακό τομέα με πάνω από 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας και την κατάσταση του Πειραιά ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει σχεδόν 450 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση των κεφαλαίων ανάκαμψης της ΕΕ για να ολοκληρώσει το τελικό τμήμα των 70,5 χιλιομέτρων του αυτοκινητόδρομου E65, που συνδέει την κεντρική και βόρεια Ελλάδα με το δυτικό λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με το τροποποιημένο πλαίσιο που εγκρίθηκε.
• Επενδύσεις
Σύμφωνα με το European Monitor Invest της ΕΕ, οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 77% το 2020, ενώ οι επενδύσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά -13%. Η Ελλάδα απορρόφησε το 0,7% των ευρωπαϊκών FDI, περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου ποσοστού των τελευταίων δύο δεκαετιών, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλό σε σχέση με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της χώρας. Μια έρευνα της EY διαπίστωσε ότι μία στις τρεις εταιρείες που ερεύνησε τα σχέδια για επένδυση στην Ελλάδα, ενώ η ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικός προορισμός αυξήθηκε από 38% σε 62% στη βαθμολογία της έκθεσης, τοποθετώντας την στην κορυφή 10 στην Ευρώπη.
• Ιδιωτικοποιήσεις
Italgas και EP Investment Advisors υπέβαλαν τις δύο δεσμευτικές προσφορές για το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, με τις διαδικασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2021 / αρχές του 2022. Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΙΓΙΣ υπέβαλε τη μειοδοτική προσφορά για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ξεπερνώντας τους αντιπάλους της Μητιλιναίος – ΑΒΑΞ κατά τουλάχιστον 15%. Η νικήτρια κοινοπραξία έχει τώρα μια εβδομάδα για να υποβάλει μια βελτιωμένη προσφορά σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Οι προ-πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό έχουν φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ και αναμένεται να φτάσουν τα 1,2 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, υπερβαίνοντας όλες τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Περίπου το 60% του χώρου στο εμπορικό κέντρο έχει ήδη μισθωθεί, ακόμη και πριν από την παρουσίαση του τελικού σχεδίου.
• Τουρισμός
Η κίνηση των αεροδρομίων τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου έφτασε το 65% των επιπέδων του 2019, σε σύγκριση με το 54% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Ελληνική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Η πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια του Ιουνίου ήταν 34,5% μεταξύ των ξενοδοχείων που ήταν ανοιχτά, το οποίο μεταφράζεται σε 28,9% για τον κλάδο στο σύνολό του, σύμφωνα με τον ξενοδοχειακό σύλλογο της Ελλάδας.
• Ακίνητα
Οι νέες οικοδομικές άδειες υπερδιπλασιάστηκαν τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας αύξηση 124,5%, έναντι της αύξησης 42,5% τον Μάρτιο. Ο συνολικός αριθμός των αδειών ανήλθε σε 2.209.
• Τράπεζες
Μια έκθεση της UBS που εξέταζε τα NPEs σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν βρήκε κανένα λόγο ανησυχίας για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες επί του παρόντος κατέχουν μόνο το 1,1% των δανείων τους υπό πανδημική αναστολή.
• Χρηματιστήριο & Εταιρείες
Ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ υποχώρησε σε εβδομαδιαία βάση για να κλείσει κοντά στις 850 μονάδες, με τα βαριά χαρτιά και τις μετοχές των τραπεζών να είναι οι περισσότερο χαμένες. Ελληνικές εταιρείες εξέδωσαν εταιρικά ομόλογα μόλις κάτω από 4 δις ευρώ το εξάμηνο. Άλλα τρία ζητήματα βρίσκονται στο στάδιο εκκίνησης από τον ξενοδοχειακό όμιλο Oak Tree-Sani, Capital Maritime και Fourlis Group με συνολικό ποσό 400 εκατ. ευρώ.

NEWSLETTER 23.7.2021
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top