ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tι σημαίνει για την Ελλάδα η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med

 

Κατ΄ αρχή οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αγωγούς ΔΕΝ κατασκευάζουν οι κυβερνήσεις αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες, ΕΑΝ κι ΕΦΟΣΟΝ η κατασκευή τους έχει οικονομικό νόημα, όφελος και ουσία. Οι κυβερνήσεις στηρίζουν στρατηγικά κάθε τέτοιο έργο, διευκολύνουν τις διαδικασίες αλλά δεν μπορούν να αποφασίσουν και να προχωρήσουν στην υλοποίηση του.

Με αυτή τη λογική, η τριμερής πολιτική συμφωνία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για το μέλλον της Ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης.

Άφθονο και φθηνό φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την Ευρώπη θα μεταφέρει ο μεσογειακός αγωγός που θα κατασκευαστεί με βάση τη νέα τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Την πρώτη εργάσιμη μέρα του 2020, στις 2 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ισραηλινός ομόλογός του Benjamin  Netanyahu και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, θα υπογράψουν τη συμφωνία κατασκευής του μεσογειακού αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή και της Ιταλίας και ως πιθανότερος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου αναφέρεται το 2025.

Με τον αγωγό East Med επιτυγχάνονται ταυτόχρονα δύο στρατηγικοί στόχοι:

  • Η Ευρώπη διαφοροποιεί τον ενεργειακό της σχεδιασμό και μειώνει την εξάρτηση της από τη Ρωσία.
  • Η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη και ταυτόχρονα αφήνει εκτός παιχνιδιού την Τουρκία.

Αναφερόμενος, από την Κύπρο, στον αγωγό και στην επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως δεν πρόκειται για «αντίδραση σε κάποιον άλλον».

  • «Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο», πρόσθεσε ο Ελληνας Υπ.Εξωτερικών.

Πηγή: Banks.com.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top